ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Як росіяни за допомогою корупції рейдерують український бізнес

Як росіяни за допомогою корупції рейдерують український бізнес
33755 ПЕРЕГЛЯДІВ

Нещодавно в медіа з'явилася інформація про те, що компанія «Інвестохіллс Веста» (власник - Андрій Волков - колишній голова правління «Альфа-банку») буде заарештовувати активи компанії «T.B. Fruit» пана Тараса Барщовського. Треба зауважити, що компанія «T.B. Fruit» веде свій бізнес не тільки в Україні, а також ще й у Польщі та Молдові і має досить велику частку в цьому бізнесі на ринку. Оскільки сторони висловилися щодо одна одної, я спробував розібратися, а що ж власне сталося?

Отже, компанія «T.B. Fruit» багато років тому в «Дельта Банку» взяла кредит на 75 мільйонів євро під забезпечення для розширення виробництва. До того, як в «Дельта Банку» було введено тимчасову адміністрацію Нацбанком, вони встигли зробити так званий договір своп з американською компанією «Cargill», у якій в тому ж «Дельта Банку» був депозит на 60 мільйонів доларів. Відповідно компанії виробили своп, підписали документи і на цьому компанія «T.B. Fruit »стала вже боржником компанії« Cargill» і виплачує, за словами директора компанії «T.B. Fruit», ці гроші регулярно.

Однак в 2014-2019 роках, як ви знаєте, дуже велику кількість банків було виведено з ринку. В них були введені тимчасові адміністрації і їхні кредитні портфелі були передані в кінцевому підсумку Фонду гарантування вкладів фізосіб для продажу.

Треба відзначити, що по факторинговим компаніям, що належить Волкову, який нещодавно працював на російський банк в Україні, вже були прецеденти його надмірно близької роботи з попереднім керівництвом Фонду гарантування вкладів фізичних осіб.

Про це заявляла китайська державна компанія - власник активыв «Схід Солар». У своїх заявах вони говорили про те, що при проведенні аукціону одного разу вони виграли викуп свого ж кредиту у такого ж збанкрутілого банку, але цей аукціон ФГВФОм був скасований. А коли вони вдруге спробували виграти аукціон і викупити свій кредит у збанкрутілого банку через ФГВФО, судячи з їхніх заяв в поліцію, відбулося швидше за все проникнення в їх комп'ютерні мережі. Тобто в них раптом перестала працювати кнопка, яка давала можливість підтвердити участь і ціну в аукціоні, і таким чином знову компанія «Веста» того ж самого пана Волкова, змогла забрати собі право вимога на кредит. Після чого вони почали накладати арешти, відключати електрику і т. п.

Представники китайської компанії говорили про те, що в цьому рейдерському захопленні брали участь корумповані співробітники Нацполіціі, співробітники прокуратури, співробітники судів і співробітники навіть СБУ. В кінцевому підсумку цей скандал дійшов до президента Зеленського, з яким зустрівся посол Китайської Народної Республіки. Китайці пригрозили тим, що вони будуть подавати до міжнародних судів вже на Україну, тому що вибудувана корупційна система відноситься до держави Україна. І тільки після цього компанія «Веста» була змушена підписати з компанією «Схід Солар» мирову угоду.

У компанії «T.B. Fruit », судячи з усього, ще все попереду, тому що вони поки програли справу у Верховному суді, який вони нібито не можуть оскаржувати. Обже, мабуть, почнуться арешти їхніх активів. Знову-таки я не сумніваюся, що навіть якщо судді не будуть мати права накладати ці арешти, деякі з них за корупційну складову це зроблять (у компаній Волкова є звичка подавати по кілька однакових позовів, чекаючи поки справу не розпишуть на «їх суддів». і навіть якщо кілька суддів одного і того самого суду відмовляються проводити незаконні дії щодо опонентів, в якийсь момент справа потрапляє до судді, який погоджується). Потім буде приїжджати поліція, яка теоретично могла б не приїжджати, але вони будуть приїжджати, викидати з заводів старе керівництво компаній і заводити нове. У всякому разі такий досвід, наскільки можна судити з засобів масової інформації, був у інших компаній, які зіткнулися з цією групою рейдерів.

Важливо, що основу можливостей ось таких рейдерських дій, звичайно, заклала попередня влада. Коли було масове банкрутство банків, і боржники не могли викупити свій кредит просто фізично, тому що все передавалося до Фонду гарантування вкладів. А Фонд гарантування вкладів не продавав ці кредити людям, які їх із задоволенням викупили б, але зате з величезним дисконтом (часто в 98%), а продавав їх дивним компаніям, що належать до проросійських рейдерським групам.
Додам, що багато які з цих угод ЗМІ приписує як до остаточного беніфіціара, - Павлу Фуксу, якому Порошенко дав громадянство в 2015 році. Але при цьому очікувалося, що нова влада буде діяти інакше і можливо буде припиняти такі практики рейдерства активів. Адже це практично підрив економічної безпеки, тому що ці бізнеси рейдери не розвивають, вони просто їх заморожують, підвішують, всіляко тероризуючи власників.

Пощастило не багатьом. Хіба що «Схід Салар» оголосив про те, що вони досягли компромісу і розійшлися полюбовно. У всіх інших ситуаціях - «Київський метрополітен», «Голден Деррік», «T.B. Fruit »та інші компанії - вони просто припиняють працювати, або виплачують колосальні, часто штучні борги.

А в чиїх інтересах, щоб українські підприємства не працювали? У чиїх інтересах щоб, наприклад, «Голден Деррік» (а це газові родовища), не розроблялись в Україні? Вже точно не в інтересах України.

І виходячи з реалій сьогоднішнього українсько-російського протистояння - тоді в чиїх?

Андрій Максимів,
журналістські розслідування

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео