ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Робоча група регулятора, що стежитиме за дотриманням медіа законодавчих вимог під час виборчого процесу, розпочала свою роботу

Робоча група регулятора, що стежитиме за дотриманням медіа законодавчих вимог під час виборчого процесу, розпочала свою роботу
167717 ПЕРЕГЛЯДІВ

Відбулося перше установче засідання робочої групи  Національної ради з нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства під час виборчої кампанії Президента України у 2019 році, на якому визначено алгоритм її роботи, заплановано співпрацю з Центральною виборчої комісією, Національним агентством із питань запобігання корупції, підтримано ідею Громадської ради про створення Незалежної експертної ради з питань діяльності мас-медіа під час виборів.

 

Перше, на чому наголосив член Національної ради Сергій Костинський, який модерував захід, – усі засідання робочої групи будуть відкриті для представників громадських, міжнародних організацій та спостережних місій інших країн, що працюватимуть в Україні під час виборів.

Уже на першому засіданні робочої групи були присутні представники Громадської ради, що діє при Національній раді, – голова Громадської ради, виконавчий директор Індустріального телевізійного комітету Сергій Сьомкін і член Громадської ради, керівник юридичного відділу Інституту масової інформації Роман Головенко.

Сергій Сьомкін поінформував присутніх про рішення Громадської ради з пропозицією до регулятора стати ініціатором створення експертної ради з питань виборів, яка матиме дорадчу функцію, співпрацюватиме з робочою групою і таким чином впливатиме певною мірою на її рішення. До експертної ради увійдуть незалежні медіа-експерти, юристи, що надаватимуть експертні висновки, оцінки та рекомендації для мовників.

Сергій Костинський підтримав таку ідею і уточнив, що експертна рада повинна створюватися не при регуляторному органі, а, наприклад, на базі Незалежної медійної ради або на майданчику Ради Європи, як пропонував Мортен Енберг, керівник Офісу Ради Європи в Україні, щоби не було тиску ні на медіа, ні на Національну раду, ні на ЦВК.

Члени робочої групи визначили, що під час засідань насамперед розглядатимуться результати моніторингу ефірів телерадіоорганізацій із виявленими ознаками порушень виборчого законодавства, що його проводитиме регулятор. Також обговорюватимуться питання, які запропонують партнери – незалежні експерти, ЦВК, НАЗК. Особливу увагу робоча група приділятиме скаргам і зверненням громадян та інших суб’єктів виборчого процесу.

До наступного засідання робочої групи відповідні управління підготують методологію та графік проведення моніторингів ліцензіатів Національної ради. Переважно увага регулятора зосереджуватиметься на інформаційно-розважальних та інформаційних каналах.

Представники Національної ради в областях, які через онлайн-зв’язок також братимуть участь у засіданнях робочої групи, надаватимуть інформацію про ознаки порушень в ефірах місцевих і регіональних мовників.

Регулятор повідомлятиме про результати розгляду питань робочою групою на своєму офіційному веб-сайті, а також звернеться до ліцензіатів із пропозицією оприлюднити інформацію про розцінки на передвиборну агітацію на сайті Національної ради, оскільки це буде проявом прозорості діяльності мовників та поваги до їхньої аудиторії.

Після початку виборчої кампанії, що відповідно до частини першої статті 17 Закону України «Про вибори Президента України» розпочнеться 31 грудня 2018 року, і реєстрації ЦВК кандидатів на посаду Президента України Національна рада матиме змогу отримувати у мовників інформацію про деталі укладених угод на поширення передвиборної агітації та робити висновки щодо законності трансляції певного обсягу рекламної інформації.

На початку виборчих перегонів засідання робочої групи проводитимуться раз на два тижні, далі вони будуть скориговані й відбуватимуться щотижнево. Після закінчення виборчого процесу робоча група підготує звіт, у якому буде наведено не лише інформацію про виявлені  під час виборів порушення в діяльності мовників, а й акумульовано конкретні пропозиції щодо вдосконалення виборчого законодавства.

Як повідомлялося раніше, 20 грудня рішенням Національної ради було затверджено склад робочої групи з нагляду за дотриманням телерадіоорганізаціями виборчого законодавства. Її очолює перший заступник голови Національної ради Ольга Герасим’юк, до складу входять член Національної ради Сергій Костинський, керівник апарату Сергій Кучерук – заступник керівника робочої групи, керівники управлінь та відділів Національної ради.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео