ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

З початку 2019 року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили понад 14 тисяч вибухонебезпечних предметів

З початку 2019 року піротехніки ДСНС України вилучили та знищили понад 14 тисяч вибухонебезпечних предметів
28186 ПЕРЕГЛЯДІВ

Піротехнічні підрозділи ДСНС України щодня проводять роботи щодо обстеження території країни, виявлення, вилучення та знищення вибухонебезпечних предметів, як часів минулих війн, так і сучасних боєприпасів. Так, з початку 2019 року станом на 2 травня піротехніки ДСНС вже знищили 14 тис. 486 вибухонебезпечних предметів, у тому числі 106 авіаційних бомб.

Навесні кількість виявлених громадянами застарілих снарядів значно зростає, адже саме у цей період люди масово починають наводити лад на своїх земельних ділянках. Часто небезпечні знахідки виявляють і на відкритих територіях.

Зокрема, цього тижня групою піротехнічних робіт Аварійно-рятувального загону спеціального призначення Головного управління ДСНС у Вінницькій області було знищено три 76-міліметрових, один 105-міліметровий та один 45-міліметровий снаряди часів Другої світової війни, які виявили громадяни поблизу с. Струтинка Липовецького району.

На Хмельниччині піротехніки Аварійно-рятувального загону спецпризначення Головного управління ДСНС в області знищили 76-міліметровий артилерійський снаряд часів Другої Світової війни. Небезпечну знахідку було виявлено поблизу річки Тростянка в м. Городок.

У свою чергу у Сумах, підрозділом Міжрегіонального центру швидкого реагування ДСНС України було знищено артилерійський снаряд калібром 152 мм часів Другої світової війни. Підозрілий металевий предмет виявив місцевий мешканець неподалік від берега у Косовщинському водосховищі.

Крім того тривають роботи з гуманітарного розмінування звільнених територій Донецької та Луганської областей.

Зокрема, на Донеччині впродовж 1 травня, піротехнічними розрахунками ДСНС України було перевірено 5,6 га місцевості, де виявлено та вилучено 2 одиниці ВНП.

Тож, з метою попередження нещасних випадків серед населення в разі виявлення вибухонебезпечних предметів, Державна служба України з надзвичайних ситуацій вкотре звертається до громадян з проханням дотримуватися правил безпечного поводження з вибухонебезпечними або невідомими предметами!

Категорично забороняється:

  • торкатися підозрілого предмету або пересувати його;
  • заливати його рідинами, засипати ґрунтом або чимось його накривати;
  • здійснювати на підозрілий предмет звуковий, світловий, тепловий чи механічний вплив;
  • намагатися самостійно знешкоджувати знахідку;
  • розбирати вибухонебезпечний предмет.

Пам'ятайте, що у разі виявлення вибухонебезпечних предметів необхідно відразу повідомити про це за номером «101» або «102», а також ні в якому разі не намагатися самостійно ідентифікувати та знешкоджувати знайдені боєприпаси.

 

Прес-служба ДСНС

Теги: ДСНС,14 тисяч вибухонебезпечних предметів,Україна

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео