ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Про врахування позицій судів щодо оподаткування йшлося на зустрічі суддів КАС ВС із представниками Експертної ради при Мінфін

Про врахування позицій судів щодо оподаткування йшлося на зустрічі суддів КАС ВС із представниками Експертної ради при Мінфін
84253 ПЕРЕГЛЯДІВ

Судді палати з розгляду справ щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів у Касаційному адміністративному суді у складі Верховного Суду провели робочу зустріч з представниками Експертної ради з питань підготовки узагальнюючих податкових консультацій при Міністерстві фінансів України. Під час заходу, що відбувся 19 квітня 2019 року, учасники обговорили низку питань для напрацювання Мінфіном єдиного підходу до підготовки проектів узагальнюючих податкових консультацій з урахуванням позицій судів з питань оподаткування.

Голова КАС ВС Михайло Смокович у вступному слові зазначив, що така зустріч є свідченням, що органи державної влади і суди мають єдину мету – захистити платників податків, розробивши єдині підходи до оподаткування. Він наголосив, що для залучення інвестицій у нашу країну потрібно створити для бізнесу сприятливі й зрозумілі умови у цій сфері правовідносин.

Михайло Смокович висловив пропозицію запровадити щомісячні зустрічі між Експертною радою і суддями Верховного Суду, зокрема, із запрошенням самих платників податків, щоб почути їхні проблеми стосовно дотримання норм податкового законодавства.

Заступник міністра фінансів України Сергій Верланов подякував за організацію зустрічі. Він розповів, що Експертна рада створена як постійно діючий консультативно-дорадчий орган. До її складу входять 35 осіб – представники Мінфіну, Державної фіскальної служби України, Комітету Верховної Ради України з питань податкової та митної політики, бізнес-асоціацій, громадських організацій, аудиторських компаній, Ради бізнес-омбудсмена, адвокатських об’єднань та юридичних компаній.

За період з грудня 2017 до листопада 2018 року Експертна рада затвердила 15 узагальнюючих податкових консультацій щодо різних питань оподаткування податком на прибуток, ПДВ, податком на доходи фізичних осіб та земельним податком.

Сергій Верланов пояснив, що під час засідань Експертної ради та опрацювання узагальнюючих консультацій стало зрозуміло, що без дискусії із судовою владою, для якої тлумачення закону є фактично однією з основних функцій, раді досить складно надалі якісно надавати консультації. Будь-яка тема, яку порушує Експертна рада, має бути обґрунтована з погляду судової практики.

Сергій Верланов висловив сподівання, що спільними зусиллями через діалог і дискусії між членами Експертної ради із суддями Верховного Суду вдасться підготувати узагальнюючі податкові консультації, що підвищить рівень дотримання прав платників податків, полегшить адміністрування, зменшить кількість спірних ситуацій, які виникають починаючи з контрольно-перевірочної роботи і завершуючи судовими оскарженнями. В результаті можна значно знизити навантаження на суди, уникнувши конфліктів або розв’язавши їх на досудовому етапі.

Секретар судової палати для розгляду спорів щодо податків, зборів та інших обов’язкових платежів у КАС ВС Раїса Ханова повідомила, що за період роботи з грудня 2017 року до нинішнього часу палатою, до складу якої входять дев’ять суддів, розглянуто 22 тис. 55 касаційних скарг (у 20 тис. 930 справах). Співвідношення таке: касаційні скарги, що подані суб’єктами  владних повноважень, – 83,4%, подані юридичними і фізичними особами – 16,6

Раїса Ханова також висловила розуміння проблем, які виникають через перевантаження податкових служб, оскільки зосередження в одному органі таких функцій, як контроль і перевірка, слідство, апеляція, представництво в судах і обов’язок тлумачення законодавства, – це надмірна відповідальність.

Суддя вважає, що всі напрацювання Експертної ради в сфері регулювання правових відносин потрібно якнайширше доносити до фіскальних служб на місцях, щоб забезпечити належний правовий супровід у всіх конфліктах з платниками податків.

Раїса Ханова також зазначила, що позиція суду збігається з тими позиціями, які висвітлено податковими консультаціями Експертної ради.

Під час робочої зустрічі учасники обговорили теми щодо податкової проблематики у справах, які розглядаються судами першої та апеляційної інстанцій, що може бути врегульовано шляхом надання узагальнюючих податкових консультацій. Також порушувалося питання стосовно можливостей та способів цитування рішень судів в узагальнюючих та індивідуальних податкових консультаціях.

Теги: КАС ВС,Експертна рада,Мінфін,податки

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео