ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

У Брюсселі відбулися тристоронні газові переговори у форматі Україна – Європейська Комісія – РФ

У Брюсселі відбулися тристоронні газові переговори у форматі Україна – Європейська Комісія – РФ
139789 ПЕРЕГЛЯДІВ

22 січня 2019 р. у Брюсселі відбулися тристоронні переговори у форматі Україна – Європейська Комісія – РФ, присвячені майбутньому транзиту газу територією України після завершення у 2019 році дії транзитного контракту між НАК «Нафтогаз України» та ПАТ «Газпром».

Сторони окреслили свої позиції щодо механізмів реалізації транзиту російського газу.

Зокрема, російська сторона запропонувала продовжити дію існуючих контрактів.

Українська сторона повідомила про готовність розглядати майбутні угоди тільки у випадку їх повної відповідності європейському енергетичному законодавству, яке наразі імплементується в Україні. Контракт, заснований на європейських правилах, зможе захистити інтереси України і не дозволить Росії вдаватися до неринкових та неконкурентних методів, які вона неодноразово використовувала.

Позицію української сторони повністю розділяє і Європейська Комісія, представники якої відзначили значний прогрес України у впровадженні європейського законодавства на ринку газу.

Під час переговорів делегацією України було зазначено, що майбутні угоди з ПАТ «Газпром» мають відповідати прийнятим Стокгольмським арбітражем рішенням і передбачати виконання російською стороною покладених на неї зобов’язань.

Єврокомісія також підтвердила, що рішення попередніх судів повинні виконуватися в повному обсязі, і що Україна має повне право подавати нові позови.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео