ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Видання «Новы час» зобов'язали компенсувати бізнесмену моральну шкоду через журналістське розслідування

Видання «Новы час» зобов'язали компенсувати бізнесмену моральну шкоду через журналістське розслідування
112067 ПЕРЕГЛЯДІВ

28 грудня суд Радянського району Мінська частково задовольнив позов підприємця Леоніда Зайдеса про компенсацію йому моральної шкоди за публікацію в виданні «Новы час». Раніше газета опублікувала розслідування щодо законності зведення розважального закладу біля місця масових репресій під час сталінського терору.

Влітку 2018 року в білоруській газеті «Новы час» з'явився ряд публікацій про фірми, які мають відношення до зведення ресторану «Поїдемо-поїмо» в безпосередній близькості від урочища Куропати. Там в 1937-1941 роках під час сталінського терору було знищено тисячі мирних громадян.

Будівництво і діяльність цього розважального закладу біля народного меморіалу викликали протести громадськості. Активісти щодня вже більше півроку приїжджають до ресторану, намагаючись домогтися припинення його роботи.

В статтях видання «Новы час» бізнесмена Леоніда Зайдеса пов'язували із фірмами, які будували цей заклад. Крім того, в розслідуванні журналісти вказали, що стосовно однієї з фірм, співвласником якої є Зайдес, на території України порушено кримінальну справу.

Підприємець в позовній заяві стверджував, що публікації завдали йому моральну шкоду, а також нашкодили його діловій репутації. За заявою адвоката бізнесмена, у нього виникли проблеми з контрагентами, що створило труднощі для його підприємницької діяльності. 

Кінцевою вимогою Зайдеса стало відшкодування йому моральної шкоди з боку видання в розмірі 5 тисяч білоруських рублів і з боку автора статей - позаштатного журналіста видання Дениса Івашина - 3 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян (всього в еквіваленті 3,5 тисячі євро).

Суд, заслухавши сторони, частково задовольнив вимоги бізнесмена. Видання «Новы час» повинно выдшкодувати Зайдесу моральну компенсацію - понад 290 євро, виплатити понад 500 євро за послуги його адвоката і заплатити державне мито - близько 150 євро. Крім того, газету зобов'язали опублікувати спростування інформації, що міститься в статтях щодо Зайдеса.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео