ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

У ДСНС закликають українців не смажити шашлики на балконах

У ДСНС закликають українців не смажити шашлики на балконах
62067 ПЕРЕГЛЯДІВ

Навіть при дотриманні всіх запобіжних заходів можна спровокувати небезпечну ситуацію для себе або для сусідів. Таке попередження оприлюднила пресслужба ГУ ДСНС у Дніпропетровській області.

Занепокоєння рятувальників викликав нещодавній випадок у Дніпрі, коли на балконі багатоповерхівки компанія дорослих людей смажила м`ясо на мангалі. Через карантинні обмеження мешканці великих міст не мають змоги влаштовувати пікніки у природних екосистемах, тому організовують вечірки з шашликами на балконах або на дахах висоток.

«Мабуть, не всім відомо, що розпалювання вогню на території квартири, а балкон до неї відноситься, є дуже небезпечним вчинком і може завдати шкоди не тільки любителям м’яса, а й іншим громадянам, які проживають в багатоквартирному будинку, — наголошують у ДСНС. — На жаль, спеціальних нормативно-правових актів пожежної безпеки про заборону використання мангала на балконі не існує. Дана дія відноситься до порушення правопорядку. Тому рекомендуємо небайдужим до власної безпеки повідомити про це в поліцію за номером 102».

Зателефонувати в поліцію можуть не тільки сусіди, що живуть зверху, але й ті, хто живе у сусідньому будинку, якщо, наприклад, вітер буде дути в їхній бік. І мають повне право, адже разом із вітром у їхні квартири потрапляє їдкий та густий дим, запах якого вбирає не тільки одяг, а й текстиль, оббивка меблів та інші речі.

До речі, якщо правоохоронці застануть когось за встановленим на лоджії або балконі мангалом безпосередньо у процесі приготування шашлика, це може мати такі наслідки:

  • штраф за розведення вогню в житловому приміщенні від 850 грн;
  • покарання за псування вогнем майна сусідів або через пожежу, що виникла в будинку — арешт на 6 місяців, обмеження волі до 3 років або до 2 років виправних робіт;
  • покарання за смерть будь-якої людини, що настала в результаті пожежі — до 7 років позбавлення волі.

Надзвичайники наголошують: навіть при дотриманні всіх запобіжних заходів можна спровокувати небезпечну ситуацію. Тепле повітря, що піднімається від мангала на балконі, разом із димом піднімає і не догорілі шматочки вугілля. Вони можуть залетіти до вас в квартиру або до сусідів і викликати загоряння. Не рекомендується смаження шашликів і на даху будинку, так як часто там накопичується велика кількість сухого листя, яке прекрасно горить.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео