ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Завжди поряд. Як несуть службу дільничні офіцери у прифронтових районах Донеччини

168576 ПЕРЕГЛЯДІВ

На лінії розмежування розташовано близько 70 населених пунктів, які обслуговують 16 поліцейських. Офіцери живуть та цілодобово працюють на своїй дільниці. Обстріл або злочин – у будь-якій біді першим на допомогу жителям приходить дільничний.

«Тут часті обстріли, майже кожен будинок має пошкодження. Але тут живуть люди - завжди на стресі. Ми намагаємося їм допомагати, - розповідає Сергій Іванов, дільничний селища Північного, що під Торецьком.

Сергій – один з наймолодших дільничних, що служать у прифронтових районах. Він заступив на службу в 2016 році. Сьогодні він з напарником піклується про безпеку близько 10 тисяч жителів.

Поліцейські разом з рятувальниками виїжджають на обстріли, обстежують зруйновані будинки, допомагають людям вижити у складній ситуації, розкривають злочини та врегульовують конфлікти. Сергій завжди залишає громадянам свою візитівку та ніколи не вимикає телефон, бо його допомога потрібна і вдень, і вночі.

Зараз у Північному ситуація спокійна. Поліцейський обходить будинки, перевіряє чи все добре, під особливою увагою – родини з дітьми. В одному з пошкоджених будинків мешкає багатодітна сім’я.

«На вулицях стало безпечніше, патруль проїжджає часто, і слава богу, дітей стало можна спокійно відпускати», - розповідає мама трьох синів Світлана.

А у Волноваському районі свого дільничного знають змалечку та по-дружньому зовуть Петровичем. Олександр Кухтін сам родом з села і став поліцейським, щоб допомагати своїм односельчанам.

В зоні відповідальності офіцера – близько 20 сіл, більшість з них – на лінії розмежування.

«Дзвінки надходять в будь-який час доби. Моє завдання – одразу реагувати, адже все залежить від того – наскільки вчасно я приїду. Ось вночі дзвінок від чоловіка з інвалідністю: «Петровичу, біда, з автомобіля зняли 4 колеса. Я вискочив та на об’їзній відразу затримав викрадача. Як потім виявилося, злодюжка працював по всьому району, тоді було розкрито більше 10 крадіжок», - згадує Олександр.

Поліцейський, незважаючи на велику територію обслуговування, встигає всюди, бо знає – навіть мить здатна врятувати життя. Місцеві кажуть, що довіряють дільничному, адже бачать його роботу.

«Приїжджає по визовах негайно, хоч це ніч, хоч ранок. Якщо якісь проблеми – він тут», - зазначає Валентина Якубович, мешканка села Сонячне.

«Любе він свою роботу, людей, свою ділянку», - додає Ніна Бишок із села Калинового.

16 офіцерів забезпечують постійну присутність поліції там, де людям найбільш необхідна допомога.

«Кожен з дільничних офіцерів мріє повернутися до несення служби у мирних умовах, однак жоден не кине напризволяще людей, які проживають у цій складній місцевості», - зазначає начальник відділу дільничних офіцерів Володимир Кондратенко.

 

Теги: Дільничні офіцери поліції

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео