ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Археологічне мародерство в окупованому Криму

Археологічне мародерство в окупованому Криму
138960 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерством з питань тимчасово окупованих територій та внутрішньо переміщених осіб України (МТОТ) зібрано інформацію щодо незаконного вивезення з тимчасово окупованої Автономної Республіки Крим об’єктів культурної спадщини.

Факти видобутку і вивезення об’єктів культурної спадщини зафіксовані у доповідях ЮНЕСКО “Ситуація в Автономній Республіці Крим (Україна)” (“Follow-up of the situation in the Autonomous Republic of Crimea (Ukraine)”) від 8.08.2017 та від 9.03.2018. Зокрема зафіксовано факт вивезення частини музейної колекції картинної галереї ім. І. Айвазовського. (м. Феодосія) до Третьяковської галереї (м. Москва).

За попередніми даними за час окупації з Криму незаконно вивезено більше мільйона об’єктів культурної спадщини, але проконтролювати реальні масштаби злочинного мародерства окупантами на разі не можливо.

Окрім того, значне збільшення Росією кількості “археологічних досліджень”, у тому числі підводних, на Кримському півострові після його окупації безпосередньо пов’язане з реалізацією РФ низки великих інфраструктурних проектів.

Розкопки безсоромно проводяться офіційними інституціями Російської Федерації, про що періодично з’являються повідомлення у засобах масової інформації.

Але левова частка найцінніших артефактів збувається на чорному ринку археологів і осідає у приватних колекціях. Тож найближчим часом світова спільнота може стати свідками появи нових історичних і культурних артефактів, здобутими незаконно у мародерський спосіб.

МТОТ продовжує дослідження та звертається до представників ЗМІ та медіа усього світу оприлюднювати інформацію про подібні факти несанкціонованого вивезення з території АР Крим археологічних цінностей, що належать до історичної та культурної спадщини України.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео