ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

МОЗ гальмує протидію COVID-19 в Україні, — Ольга Стефанишина

МОЗ гальмує протидію COVID-19 в Україні, — Ольга Стефанишина
17112 ПЕРЕГЛЯДІВ

Протягом останнього тижня ледь не щодня в Україні фіксують антирекорди захворюваності на COVID-19. Загальна кількість хворих перетнула позначку у 80 тисяч пацієнтів, жертвами епідемії стало майже 2 тисячі українців. Понад тисячу нових випадків COVID-19 фіксують щодоби. Зростає кількість складних випадків, відповідно, й показник госпіталізації. Все більше областей ризикують опинитись у «червоній» зоні, що означає черговий параліч життя у містах, повідомляє прес-служба партії.

Згідно з прогнозом Міністерства охорони здоров’я, жертвами коронавірусу можуть стати 4 тисячі українців, а загальна кількість випадків зараження може скласти близько 400 тисяч. У разі найгіршого «чорного» сценарію в Україні очікується понад 7 тисяч смертей.

Один зі способів запобігти такому сценарію – широкомасштабне тестування населення, відслідковування контактів та ізоляція.

МОЗ доповідає про збільшення кількості тестувань до майже 40 тисяч на добу. Проте навіть із такою кількістю тестувань Україна пасе задніх у Європі, згідно з основним показником системи тестування, – коефіцієнтом виявлення (positive rate). Цей коефіцієнт (7,6%) демонструє, скільки країна проводить тестів, аби виявити один випадок. Тобто, наскільки активно тестує та відстежує підозри та контакти. Щоб бути на рівні з країнами ЄС, МОЗ має збільшити кількість тестувань щонайменше у два рази.

По-друге, до показника у 38-39 тисяч тестувань на добу МОЗ дійшло лише у серпні, тоді як закон «Голосу» щодо проведення обов’язкового масштабного тестування населення і медиків на коронавірус, було ухвалено ще три місяці тому. Цей закон також передбачав оперативну підготовку лікарень до госпіталізації хворих на коронавірус під час першої, другої та третьої хвиль захворюваності, створення тимчасових спеціалізованих шпиталів та черговість їх заповнення хворими на COVID-19. Але лікарні другої хвилі досі залишаються неготовими. Хоча саме за ці кілька місяців МОЗ мало подбати про українців, які почали хворіти після послаблення карантину. Через таку бездіяльність сотні українців не зможуть отримати медичну допомогу під час ускладнень від COVID-19.

Станом на сьогодні Україна міцно закріпилася у ТОП-20 країн у світовому антирейтингу країн з найвищим показником нових випадків захворювань – понад тисячу хворих. Тоді як інші країни пострадянського простору – Грузія, Естонія, Латвія – демонструють значно кращу статистику – до 10 нових випадків за добу. Одиничні випадки хвороби фіксують також у Таїланді, на Шрі-Ланці. У більшості розвинених країн світу намагаються діяти на випередження або хоча б оперативно реагувати на спалахи епідемії. В Україні ж МОЗ демонструє загальмованість, бездіяльність і байдужість до здоров’я людей. Крім того, 35 млрд грн з 66 млрд грн з Фонду боротьби з COVID-19 уряд чомусь витратив на автомобільні дороги. Також 2,5 млрд грн віддали на доплати правоохоронцям.

«Голос» закликає громадян уважно ставитись до карантинних заходів і виконувати всі заходи безпеки. Наше здоров’я – у наших руках.

Теги: Інформаційне агентство, новини України, новини України і світу,партія Голос,Ольга Стефанишина,коронавірус
Автор: News Ukraine

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео