ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Андрій Рева: Ми абсолютно готові до співпраці із закордонними фахівцями щодо поліпшення умов догляду за людьми з психічними розладами

Андрій Рева: Ми абсолютно готові до співпраці із закордонними фахівцями щодо поліпшення умов догляду за людьми з психічними розладами
111194 ПЕРЕГЛЯДІВ

Про можливість покращення умов перебування у спеціалізованих закладах людей із психічними розладами на місцях розмовляли з керівництвом Міністерства соціальної політики представники Швейцарського інституту тропічної медицини та громадського здоров’я.

На зустрічі також були присутні президент Асоціації психіатрів України Семен Глузман та директор інституту соціальної і судової психіатрії та наркології Ірина Пінчук.

Міжнародний експерт з питань охорони психічного здоров’я Манфред Захорка повідомив, що фахівці Швейцарського інституту працюють в Україні багато років над покращенням умов догляду за людьми з психічними розладами, а зараз розширили свою діяльність, додавши напрямок медичного навчання.

Що стосується розширення надання соціальних послуг на місцях для поліпшення умов перебування згаданої категорії людей, то, як зазначив Міністр соціальної політики України Андрій Рева, ця проблема значно глибша, ніж пошук фінансового важеля в процесі переходу від госпітальної медицини до допомоги спільноті на місцях у розрізі децентралізації. На думку Міністра, сама по собі психіатрія як розділ науки перебуває в не найкращому стані й цим також слід займатись комплексно й досить серйозно.

«Стосовно соціальної частини надання послуг хворим на психічні розлади, то в нас зараз розпочався процес деінституалізації, - зазначив Андрій Рева. - Вона передбачає не лише надання послуг, а й контроль за їх виконанням. Зрозуміло, що ця система повинна мати два елементи: медичний і соціальний».

Про те, як проблему покращення умов перебування людей з психічними розладами вирішили в Туреччині, розповів міжнародний експерт з питань охорони психічного здоров’я Матт Муен. Він пригадав, що коли він разом із фахівцями Швейцарського інституту інспектував турецькі інтернатні заклади, тоді вони зробили висновки, що більшість людей не мають там знаходитись. Згодом у Туреччині розформували великі інтернати й переселили хворих людей у маленькі будиночки на 6-8 осіб. І назвали їх «Будинки надії».

Що стосується Україна, то, як повідомила перший заступник Міністра Ольга Крентовська, у нинішньому році почався процес створення групових будинків на 10 дітей, де будуть також і діти з інвалідністю.

Загалом сторони залишились задоволеними рівнем дискусії щодо вирішення проблеми поліпшення умов проживання і догляду за людьми з психічними розладами. А фахівці й швейцарські, й українські відзначили високий рівень розуміння урядовцями проблеми й готовність міняти систему.   

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео