ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

У Києві триває міжнародний форум "Unlimited: Мистецтво без меж"

У Києві триває міжнародний форум "Unlimited: Мистецтво без меж"
55329 ПЕРЕГЛЯДІВ

Київському академічному драматичному театрі на Подолі, в рамках програми British Council Ukraine, розпочав свою роботу дводенний міжнародний форум "Unlimited. Мистецтво без меж", присвячений питанням інклюзивності, доступності та мистецьким практикам, у створенні яких беруть участь люди з інвалідністю.

Учасниками форуму стали близько 200 делегатів з України, Великобританії, Грузії, Вірменії та Азербайджану. Це - митці, менеджери, продюсери, керівники мистецьких інституцій, режисери, а також представники центральної і місцевої влади.

У подіумній дискусії «Як ефективно підтримувати митців з інвалідністю?» взяла участь перший заступник Міністра культури України Світлана Фоменко.

За її словами, питання інклюзії та інтеграції людей з особливими потребами у суспільне та, зокрема, культурно-мистецьке середовище є одним із пріоритетних завдань, які ставить перед собою відомство.

«Ми б хотіли виокремити кілька рівнів нашої роботи, по-перше, це забезпечення для людей з інвалідністю доступу до об’єктів культурної спадщини, театрів, концертних майданчиків та тих установ, які надають культурні послуги, - розповіла Світлана Фоменко. - Іншим важливим завданням є розробка нормативно-правового базису, який гарантував би для людей з обмеженими можливостями забезпечення їх потреб. Так, наразі, ведеться робота з напрацювання закону про жестову мову, який дозволить розширити можливості для отримання культурних благ. Це стосується також доступності до музейних колекцій та театрально-видовищних заходів».

Як відзначила перший заступник Міністра культури, новостворена інституція - Український інститут книги - наразі працює над завданням випуску книг шрифтом Брайля та аудіокниг. Найближчим часом планується запуск спеціальної програми, яка б забезпечувала друк книг для людей з вадами зору і слуху за державної підтримки. Особливі вимоги ставляться до національних та академічних закладів культури, які мають забезпечувати доступ для людей з особливими потребами для їх відвідування.

«Для нас також є пріоритетом інклюзивна початкова мистецька освіта, яка створює можливість та дає поштовх до професійного розвитку обдарованих дітей з інвалідністю. Звичайно ми стикаємося з тими факторами, що для таких людей потрібна спеціальна методика викладання та викладачі, фаховий рівень яких відповідає спеціальним потребам. У наших планах на цей рік – розробити нові методики і нові програми, які б дозволили поширити існуючий досвід серед мистецьких освітніх закладів. Як приклад, Харківська музична школа, в якій є спеціалізовані класи для сліпих дітей, де вихованці займаються вокалом і з успіхом беруть участь у міжнародних мистецьких проектах», - сказала Світлана Фоменко.

Особливо перший заступник Міністра культури наголосила на актуальності теми інклюзії в умовах війни на Сході України, багато людей, які знаходились у зоні ведення бойових дій, потребують особливої уваги та адаптації.

«В цих умовах, медіаторство грає важливу роль, саме тому співпраця громадських, урядових та волонтерських організацій, які займаються широким просвітництвом – несе важливе значення», - додала вона.

Нагадаємо, що Форум "Unlimited: Мистецтво без меж" проводиться 19-20 лютого в рамках однойменної програми Британської Ради, яка підтримує митців з інвалідністю у країнах Східного партнерства ЄС, сприяє їхньому професійному розвитку та участі у креативній економіці. Завдяки програмі був заснований перший інклюзивний театральний колектив у Вірменії; створені інституції для хореографів і танцюристів у Грузії; ведеться робота над перформативною інклюзивною виставою в Україні за участі українського хореографа та компанії Candoco.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео