ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Представники Держкомтелерадіо обговорили подальші шляхи створення "Великої української енциклопедії"

Представники Держкомтелерадіо обговорили подальші шляхи створення "Великої української енциклопедії"
82504 ПЕРЕГЛЯДІВ

Подальші шляхи створення «Великої української енциклопедії» обговорили науковці, представники Державного комітету телебачення і радіомовлення України та громадськості на круглому столі «Створення енциклопедій у сучасному інформаційному просторі». У заході, організованому державною науковою установою «Енциклопедичне видавництво» за участю Держкомтелерадіо, взяли участь представники наукових установ, вищих навчальних закладів Києва, Львова, Полтави, Чернівців, Ніжина.

Перший заступник Голови Держкомтелерадіо Богдан Червак висловив сподівання, що результати дискусії сприятимуть реалізації амбітного проекту – створенню Великої української енциклопедії, першої універсальної україноцентричної енциклопедії за часів незалежності України.

«Проект ВУЕ викликає велику увагу у суспільстві, бо це проект, який має величезне значення для сучасного покоління і ще більше значення матиме для покоління майбутнього», - наголосив Богдан Червак.

Свої пропозиції щодо подальшої реалізації проекту «ВУЕ», зокрема, висловили академік НАН України, голова редакційної колегії Великої української енциклопедії Вадим Локтєв, академік НАН України, президент Української астрономічної асоціації Ярослав Яцків, академік НАН України Микола Жулинський, доктор історичних наук Станіслав Кульчицький, доктор соціальних наук, професор Інституту журналістики КНУ ім. Т. Шевченка Тетяна Крайнікова, представник громадського об’єднання «Інститут Вікіпедії» Юрій Пероганич та інші.

Учасники обговорили теоретичні та прикладні проблеми створення та функціонування енциклопедичного простору України: організаційні схеми формування контенту електронної версії «Великої української енциклопедії»; інноваційні концепції сучасних мультимедійних енциклопедій; принципи та критерії науково-інформаційного наповнення сучасних енциклопедій; проблеми категоризації енциклопедичних гасел; принципи формування схем енциклопедичних статей для друкованої та електронної версій; мову і стиль енциклопедичних видань тощо.

«Велика українська енциклопедія» - це трансмедійний видавничий проект, - зазначила директор ДНУ «Енциклопедичне видавництво Алла Киридон. – Він реалізується на трьох взаємопов’язаних платформах – в електронному, паперовому та он-лайн-форматах, що дає додаткові інтерактивні її пошукові можливості».

Сьогодні під керівництвом доктора історичних наук Алли Киридон колективом «Енциклопедичного видавництва» видано тематичні словники-брошури, в яких подано переліки термінів, що увійдуть в енциклопедію, з короткими визначеннями. В 2016 році побачив світ перший том «Великої української енциклопедії» на літеру А-Акц. Розроблено портал електронної версії ВУЕ.

Зараз на редагуванні перебуває другий том ВУЕ (ал-Ая), триває редакційна підготовка енциклопедичних статей для друкованої та електронної версії ВУЕ, наповнюються сторінки ВУЕ в соцмережахFacebook і Twitter.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео