ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

МІП у Європарламенті: Приватні військові компанії – небезпечний інструмент досягнення політичних цілей у руках Кремля

МІП у Європарламенті: Приватні військові компанії – небезпечний інструмент досягнення політичних цілей у руках Кремля
110101 ПЕРЕГЛЯДІВ

16 жовтня заступник Міністра інформаційної політики України Дмитро Золотухін виступив на спеціальному заході в Європейському парламенті з доповіддю щодо злочинів російських приватних військових компаній в Сирії та на Донбасі, підготовленою спільно зі Службою безпеки України та міжнародною волонтерською розвідувальною спільнотою InformNapalm.

Виступаючи перед депутатським корпусом Європарламенту, Дмитро Золотухін заявив: «Якщо ми хочемо гарантувати безпеку, як європейської спільноти загалом, так і кожної держави зокрема, Європі й Україні варто не тільки відстоювати демократичні цінності, а й розв’язувати практичні питання, що потребують суттєвих рішень. Одним із таких питань є закордонна військова діяльність Російської Федерації під прикриттям приватних військових компаній».

За словами заступника Міністра, географія діяльності приватних військових компаній РФ досить широка: від Криму та Донбасу, до Сирії та навіть Боснії та Герцеговини, де російські найманці були помічені раніше. Однією з ПВК, що діє на Сході України під виглядом «народних ополченців», є компанія «Вагнер», названа на честь позивного її засновника – полковника Дмитра «Вагнера» Уткіна. Саме за його вказівкою в червні 2014 року був збитий український літак ІЛ-76 із 49-ти військовими на борту.
«Приватні військові компанії – новий та небезпечний інструмент досягнення політичних цілей у руках Кремля», - наголосив Золотухін і резюмував: «Це – лише невеликий об’єм тих даних, які є в України стосовно скоєних злочинів Росії. Ми прагнемо донести цю інформацію, щоб разом із Європою покарати тих, хто порушує міжнародне право».

Депутат Європейського парламенту від Польщі Анна Фотига зазначила на важливості презентованих розслідувань: «За останні тижні світ значно більше дізнався про залучення російських приватних військових компаній до бойових дій в Україні та Сирії».
Зазначимо, доповідь заснована на матеріалах міжнародної волонтерської розвідувальної спільноти InformNapalm «Приватні військові компанії: Виконуючи злочинні накази Кремля», а також на даних, опублікованих Службою безпеки України.
Презентація до уваги депутатів Європейського парламенту була підготовлена МІП спільно з СБУ.
Захід «Російські приватні військові компанії, що воюють в Україні та Сирії» був організований депутатом Європарламенту Анною Фотигою за підтримки фракції Європейських консерваторів і реформістів ЄП.
Участь у заході взяли депутати Європейського Парламенту, представники євроінституцій та зацікавлені експерти.
Нагадаємо, 30 серпня 2017 року МІП та InformNapalm презентували спецпроект «Приватні військові компанії Росії: виконуючи злочинні накази Кремля», в якому зібрані докази участі російських найманців у збройній агресії на Донбасі та в Сирії.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео