ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

На комплекс «Вектор» прийнято перші упаковки радіоактивних відходів з ЧАЕС для безпечного зберігання щонайменше 300 років, - ДАЗВ

На комплекс «Вектор» прийнято перші упаковки радіоактивних відходів з ЧАЕС для безпечного зберігання щонайменше 300 років, - ДАЗВ
84584 ПЕРЕГЛЯДІВ

На комплексі виробництв «Вектор» прийняли перші 120 упаковок радіоактивних відходів (РАВ), що утворюються при переробці рідких РАВ у процесі зняття ЧАЕС з експлуатації. Відходи приймаються до спеціально обладнаного приповерхневого сховища твердих радіоактивних відходів (СОПСТРВ) КВ «Вектор».

«Будівництво заводу з переробки рідких радіоактивних відходів, які утворилися під час зняття ЧАЕС з експлуатації, фінансувалося з Рахунку ядерної безпеки, адміністратором якого є Європейський банк реконструкції та розвитку. Основним зобов’язанням України було введення заводу в експлуатацію, але зміни до українських будівельних норм та необхідність дотримання усіх вимог довгострокової радіаційної  безпеки сповільнили шлях до його промислової експлуатації. Довгий час він мав статус «довгобуда» зони відчуження. Але 2 місяці тому ми офіційно розпочали його промислову експлуатацію і сьогодні вже бачимо реальні результати роботи заводу. Крім того, на початку цього року ми завершили будівництво ще одного «довгобуду» – першої черги комплексу виробництв «Вектор», одне зі сховищ якого приймає ці відходи від ЧАЕС. Сьогодні констатуємо – 120 упаковок були успішно прийняті на «Вектор» і найближчим часом завод та сховище мають вийти на повну виробничу потужність», – зазначив Голова Державного агентства з управління зоною відчуження Віталій Петрук.

Він також наголосив, що Сховище на комплексі «Вектор» забезпечить 300 років безпечного зберігання відходів.

Довідково

Проектна потужність заводу з переробки рідких радіоактивних відходів - 42 упаковки (бочки об’ємом 200 літрів) на добу. За умови безперебійного функціонування заводу впродовж усіх 250 робочих днів, це 10,5 тис. упаковок на рік.

Після переробки відходи знаходяться в залі витримки на проммайданчику ЧАЕС. Потім відбувається радіаційний контроль відповідно до критеріїв приймання на захоронення і упаковки спрямовують на спеціально обладнане приповерхневе сховище твердих радіоактивних відходів (СОПСТРВ).

Виробнича потужність СОПСТРВ на сьогодні, з урахуванням всього комплексу процедур КВ «Вектор», складає близько 24 упаковок на день. Загальний об’єм сховища складає 71280 м3 і дає можливість розмістити у відсіках РАВ об’ємом 50210 м3 при річній продуктивності – 704 контейнери КТЗ-3.0(15) і 8759 бочок з відходами.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео