ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Мінрегіон планує змінити норми висадки і поливу дерев у містах

Мінрегіон планує змінити норми висадки і поливу дерев у містах
253634 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України оновлює державні будівельні норми щодо благоустрою, зокрема, у частині озеленення. Відтак планується повністю змінити застарілі норми висадки і поливу дерев вздовж вулиць, алей і на площах на більш сучасні, зважаючи на вдалу зарубіжну практику. Про це повідомив заступник Міністра регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Лев Парцхаладзе.

«Чому в Україні погано ростуть дерева? Справа не в кліматі та глобальному потеплінні, а в тому, що дерева зовсім неправильно висаджуються та поливаються. Підсумок – купа коштів, викинутих на вітер, адже в таких умовах навіть найвитриваліша рослина довго не протягне. Ми взяли за основу європейський та інший закордонний досвід, і є декілька дієвих і дійсно крутих ідей, які б можна було реалізувати в Україні. Тому плануємо більш детально вивчити це та внести відповідні зміни у державні будівельні норми щодо благоустрою», – зазначив він.

Лев Парцхаладзе підкреслив важливість оновлення вищезазначених норм, адже дерева відіграють дуже важливу роль у розвитку міст, покращенні їх екологічного стану та комфорту жителів. Наприклад, на одній і тій же вулиці, але без дерев, температура влітку може сягати 43, а то і 50 градусів. З деревами вона знижується практично удвічі – до 18-26 градусів. «Цікаві факти: лише протягом 1 року 1 дерево може охолоджувати повітря не гірше ніж 10 безперервно працюючих кондиціонерів. Дерева вбирають у себе близько 13 тисяч літрів дощової води щороку і фільтрують близько 28 кілограм забруднень. І разом з тим, на жаль, деякі бачать в них лише дрова», – наголосив заступник Міністра.

Отже, планується змінити низку вимог щодо висадки, догляду та поливу дерев уздовж вулиць, на алеях та площах. Зокрема, висаджувати лише великомірні дерева з правильно сформованою кроною. При цьому передбачати професійні системи посадки дерев у міських умовах, які сприяють більш ефективному їх поливу, а також спеціальні панелі, що не дозволяють кореням «підривати» покриття над ними. Наприклад, у Канаді працює подібна система TreeParker, яка забезпечує необхідний простір для росту кореневої системи, витримує транспортні навантаження і додатково сприяє управлінню зливостоками.

Довідково

ДБН Б.2.2-5:2011 «Благоустрій територій» встановлюють вимоги щодо нового будівництва, реконструкції та капітального ремонту об’єктів благоустрою незалежно від їх підпорядкування та форми власності. Це парки (гідро-, луго-, лісопарки, парки культури та відпочинку, парки-пам’ятки садово-паркового мистецтва, спортивні, дитячі, історичні, національні, меморіальні та інші), рекреаційні зони, сади, сквери; пам’ятки культурної та історичної спадщини; майдани, площі, бульвари, проспекти; вулиці, дороги, провулки, узвози, проїзди, пішохідні та велосипедні доріжки, зупинки та споруди міського громадського транспорту, майданчики для паркування; пляжі; кладовища; інші території загального користування; прибудинкові території; території підприємств; водоохоронні зони та прибережні захисні смуги в межах населених пунктів.

Державні будівельні норми (ДБН) – обов’язкові до виконання нормативні акти, які використовуються під час проектування нових та реконструкції існуючих будівель, кварталів, мікрорайонів, вулиць і доріг відповідно до їх призначення.

Автор: press-ua.media

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео