ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Понад 1800 жителів найвіддаленіших районів Полтавщини отримали якісну медичну допомогу завдяки пересувним амбулаторіям

Понад 1800 жителів найвіддаленіших районів Полтавщини отримали якісну медичну допомогу завдяки пересувним амбулаторіям
112225 ПЕРЕГЛЯДІВ

Із серпня 2018 року пересувні медичні амбулаторії здійснили виїзди до 27 найвіддаленіших районів Полтавської області, де немає жодної амбулаторії загальної практики - сімейної медицини або хоча б ФАПу. Під час цих виїздів лікарі центрів первинної медико-санітарної допомоги області обстежили 1803 людини у 124 населених пунктах.

7 пересувних медичних амбулаторій «Комплексні медичні послуги», які регулярно здійснюють виїзди у відділені райони Полтавської області, були придбані за кошти спільного проекту Світового банку та МОЗ України «Поліпшення охорони здоров’я на службі у людей».

У пересувних амбулаторіях зокрема робили електрокардіографію, перевіряли артеріальний тиск, визначали індекс маси тіла та забирали кров для визначення дев’яти біохімічних показників.

Лікарі оглянули 1803 людей. Серед них підвищений артеріальний тиск виявили у 1137 людей (63% від загальної кількості оглянутих), а збільшений індекс маси тіла - в 1247 людей (70% від загальної кількості обстежених пацієнтів). У віковій групі від 40 до 60 років з підвищеним тиском було виявлено 58,4% пацієнтів, а з індексом маси тіла більше 25,0 – 71,9% обстежених. Результати оглядів передали в центри ПМСД відповідних районів для подальшого обстеження та лікування пацієнтів у сімейних лікарів.

Нагадаємо, що саме підвищений тиск та надмірна вага вважаються одними із найбільш серйозних факторів ризику, що можуть провокувати виникнення серцево-судинних хвороб. Саме тому так важливо стежити за показниками артеріального тиску та вагою, адже при їх нормалізації ризик захворювань системи кровообігу і уникнути ускладнень зі здоров'ям суттєво знижується.

Крім того, завдяки різноманітним профілактичним заходам на Полтавщині вдалося значно знизити захворюваність на серцево-судинні хвороби. Зокрема, у 2018 році кількість викликів екстреної медичної допомоги, пов'язаних з гіпертонічним кризом, знизилась на 5% у порівнянні з попереднім роком і склала 49474 викликів. Протягом 2018 року також удвічі зменшились випадки гіпертонічного кризу. Якщо у 2017 році таких пацієнтів було 8772, то у 2018 їх було вже 4371 осіб.

Теги: медична допомога,Полтавщина,пересувні амбулаторії

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео