ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

За підтримки Міністерства культури України відкрився масштабний виставковий проект «Дивовижні історії Криму»

За підтримки Міністерства культури України відкрився масштабний виставковий проект «Дивовижні історії Криму»
168085 ПЕРЕГЛЯДІВ

У Національному культурно-мистецькому та музейному комплексі «Мистецький арсенал» за підтримки Міністерства культури України відкрився масштабний виставковий проект «Дивовижні історії Криму», який представляє унікальний мультикультурний простір півострова.

Міністр культури України Євген Нищук зазначив, що відкриття виставкового проекту співпало з п’ятою річницею незаконної анексії Криму.

«Нам всім боляче, що зараз цей унікальний край, з унікальним культурним простором, який тисячоліттями вбирав в себе великі надбання світового значення –  історичні, археологічні, природні, культурні  - відрізаний від материкової частини України. На жаль, ми зараз не маємо  важелів здійснювати  контроль та упереджувальні дії щодо збереження культурних цінностей. Під загрозою знищення унікальні об’єкти та власне історичне обличчя Криму. Ця виставка важливий меседж світові - великий пласт культури, який є в Криму,  під загрозою втрати через  агресію  РФ», - говорить Євген Нищук.

 

 

До уваги відвідувачів виставки представлено понад тисячі  унікальних артефактів з колекцій 15 українських музеїв та приватних колекції - коштовні прикраси скіфського золота, зразки зброї та посуду різних періодів, живопис, археологічні знахідки та твори сучасного мистецтва. Спеціально для виставки кримська художниця Марія Куликівськастворила перформативну скульптуру «Зоряний пил». За допомогою металу, дерева, різних видів ґрунтів, корисних копалин, кам’яного пилу, піску, морської солі та інших матеріалів майстриня створила авторську інтерпретацію мапи Керченського півострову.

 

Виставковий проект дозволить більше дізнатися про традиції, віру, освіту й особливі церемонії народів півострову, наприклад, про символіку чарівної кримськотатарської вишивки чи знамениту кавову культуру кримців. Відвідувачі матимуть змогу  зробити селфіу традиційному кримськотатарському одязі, познайомитись з народними ремеслами на майстер-класах і воркшопах для дітей та дорослих. Протягом виставки заплановано серію лекцій про історію та культуру Криму.

 

Виставка діятиме до 5 травня 2019 року.

Теги: Проект «Дивовижні історії Криму»,Міністерства культури України,Міністр культури України Євген Нищук

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео