ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

"Реформування музейної сфери в умовах децентралізації є одним з пріоритетних завдань уряду", - Євген Нищук

"Реформування музейної сфери  в умовах децентралізації  є одним  з пріоритетних завдань уряду", -  Євген Нищук
56079 ПЕРЕГЛЯДІВ

25 лютого в Національному музеї Тараса Шевченка відбувся семінар «Музейні заклади в умовах децентралізації», організований Міністерством культури України. До участі в роботі семінару були запрошені  керівники та інші представники Департаментів та управлінь культури обласних державних адміністрацій, керівники музейних закладів,  які є центрами науково-методичної роботи в регіоні.

Міністр культури України Євген Нищук відзначив, що питання реалізації культурної політики в умовах впровадження реформи децентралізації, а саме реформації музейної справи, стоїть на порядку денному Уряду.

 

 «Реформа децентралізації дає великі можливості для розвитку територіальних громад, які однак можуть бути використанні лише за умови швидкої реакції на виклики часу. Це формування нової нормативно-правової бази та рекомендації для ОТГ в частині забезпечення культурними послугами, вирішення конкретних соціокультурних проблем конкретної громади. Має бути чітке освідомлення того, що саме навколо музейних інституцій можуть гуртуватися територіальні громади і робити комфортне середовище для проживання. Очевидно, що є чимало першочергових питань, таких як розвиток інфраструктури і, зокрема доріг, але ці дороги мають вести до тих місць, де можна приємно та з користю провести час родиною», - говорить  Євген Нищук.

 

 

«Музеї перестали бути збиральнею артефактів, ця сфера наразі  стрімко набирає обертів. Я хотів би зазначити, що ми маємо намір створити музейну інституцію, на кшталт таких, що діють в інших європейських державах, яка б займалася питаннями розвитку музейної сфери. Ми усвідомлюємо, що це потрібно, адже країна презентується саме через музейні зібрання та наші культурні надбання. Тож очевидно, що краєзнавчі музеї мають змінювати експозиції, які не змінювалися вже понад півстоліття. Ми маємо знати нашу історію, історію кожного села чи району. Я глибоко переконаний, що найменші музеї мають проводити кураторські експозиції, збирати фахівців, спілкуватися з відвідувачами, щоб люди йшли і відкривали для себе щось нове. Спільними зусиллями, ми маємо робити правильну презентацію наших музеїв, яка б відповідала умовам сьогодення та поглядам у майбутнє».

 

На розгляд  учасників семінару були винесені питання діяльності музейних закладів  у мовах здійснення реформи децентралізації,  аналіз та узагальнення досвіду передачі музейних закладів до об’єднаних територіальних громад, а також визначення проблемних питань, які виникають в музейних закладах в процесі децентралізації та напрацювання механізмів їх вирішення.

Заступник Міністра культури України Тамара Мазур окреслила правові засади передачі музейних закладів до окремих територіальних громад та представила аналіз існуючих проблем з якими стикаються музеї при передачі їх до ОТГ.

 

 

Заступник Міністра культури зазначила, що в умовах децентралізації місцеві органи влади мають враховувати, що розвиток регіонів тісно пов'язаний з культурою в громадах, і серед важливих питань є забезпечення рівного доступу до культурних послуг, збереження закладів культури та оновлення змісту їх діяльності. В процесі децентралізації слід вирішувати питання щодо порядку передачі музейних закладів та музейних фондів до новостворених об’єднаних територіальних громад та створення відповідних умов для збереження музейних зібрань. У тому числі, збереження державної частини Музейного фонду України, яка перебуває у регіональних музейних закладах .

В цих умовах музеї мають навчитися конструктивному діалогу з місцевою владою, впроваджувати нові форми роботи музейного закладу, грамотно поповнювати музейні фонди,  довести свою користь та необхідність  для ОТГ. Посилювати роль музеїв, як регіональних методичних центрів, якими нині є обласні музеї, що координують роботу інших музеїв регіону.

 

Директор Українського центру культурних досліджень Ірина Френкель ознайомила учасників семінару з міжнародним  досвідом проходження децентралізації в інших країнах в частині музейної справи та міжнародними практиками діяльності музеїв в місцевих територіальних громадах. 

Учасникам семінару був представлений  досвід роботи місцевих органів виконавчої влади з музеями в умовах  децентралізації на прикладах Вінницької та Харківської областей, а також виступили представники програми USAID DOBRE.

Теги: Міністр культури України,Євген Нищук, Національний музей Тараса Шевченка ,Заступник Міністра культури України Тамара Мазур,USAID DOBRE

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео