ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

"Все українське суспільство має об'єднатися заради порятунку політв'язнів", - Євген Нищук

"Все українське суспільство має об'єднатися  заради порятунку політв'язнів", - Євген Нищук
167921 ПЕРЕГЛЯДІВ

8 лютого в  ІА «УКРІНФОРМ» відбулася  зустріч  «День народження Романа Сущенка - журналіста, художника, політв'язня» із оновленою виставкою малюнків Сущенка "Мистецтво з-за грат".  Цього дня йому виповнюється 50 років, це третій рік поспіль, який український журналіст зустрічає за гратами у  РФ.

Привітати, підтримати та висловити солідарність незаконно засудженому журналісту  зібралися  представники влади, Православної церкви України, численні колеги Романа Сущенка із різних видань,  телеканалів та інформагентств.

Генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко зазначив, що сьогоднішня  зустріч - це  зустріч друзів, які зібралися щоб нагади світу про сильного і  яскравого журналіста  Романа Сущенка  та підтримати його в цей нелегкий для нього час.   

Міністр культури України Євген Нищук передав вітання від мистецької спільноти та висловив солідарність до журналістської діяльності від художників, які  високо оцінили творчі роботи Романа Сущенка.

«Я дуже радий, що сьогодні з нами чимало ЗМІ, адже це солідарність, яка не визначається тільки сьогоднішнім днем. Дуже важливо,  що представники ЗМІ тримають  в  центрі уваги суспільства питання наших політв’язнів, військовополонених і заручників, яким дуже потрібна підтримка, особливо в умовах інформаційної ізоляції. Це  надзвичайно важливий етап нашої історії, коли ми утверджуємо себе як  вільний народ», - говорить Євген Нищук.

 

 

Вперше за багато місяців, близькі Романа Сущенка нещодавно отримали можливість побачення з ним. 

«Батько знає, що тут чекають на нього, що його підтримують, що його колеги-журналісти  пишуть про нього, розповідають його історію на різних платформах і майданчиках»,-  розповідає Юлія, донька Романа Сущенка.

 

 

«Щодо морального стану – батько продовжує триматися, попри тиск на нього. Він не здається, не опускає руки і наші листи для нього дуже важливі, допомагають йому переживати те, що відбувається  з ним зараз».

 

Власного кореспондента Укрінформу у Франції Романа Сущенка, з порушенням міжнародних правил, затримали 30 вересня 2016 року в Москві, куди він прибув з приватною поїздкою. 7 жовтня 2016 року йому висунули сфабриковані обвинувачення у шпигунстві. Суд проходив у закритому режимі, сторона обвинувачення так і не продемонструвала доказів "шпигунства" журналіста. Сущенка було засуджено до 12 років ув'язнення в колонії суворого режиму, наразі він перебуває в колонії №11 в Кіровській області (місто Кірово-Чепецьк, село Утробіно).

 

По завершенні усі присутні на зустріч мали можливість підписати вітальні листівки для політв'язня.

Теги: Міністр культури України Євген Нищук,Генеральний директор Укрінформу Олександр Харченко

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео