ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Представлення Україною міжнародних проектів – зразок потужної культурної дипломатії, – Євген Нищук

Представлення Україною  міжнародних проектів   –  зразок потужної культурної дипломатії, – Євген Нищук
28080 ПЕРЕГЛЯДІВ

 5 лютого, в УНІА «УКРІНФОРМ»  відбулася прес-конференція, присвячена участі України у 69-му Берлінському міжнародному кінофестивалі, під час якої організаторами були презентовані основні події у рамках роботи національного стенда на міжнародному кінофорумі.

Цьогоріч у рамках основної конкурсної програми «Берлінале» відбудеться світова прем’єра створеного у копродукції  України, Польщі та Великої Британії за підтримки Держкіно України історичного трилера Агнешки Голланд «Гарет Джонс».

Міністр культури України Євген Нищук зазначив, що представлення у головній конкурсній програмі одного із найпрестижніших кінофестивалів  фільму «Гарет Джонс», створеного за державної підтримки, є непересічною подією, оскільки – це яскравий приклад  багаторічних напрацювань та прагнень України вийти не тільки на внутрішній якісний кіноринок і розвинути власну кіноіндустрію, а й вийти на світовий рівень визнання.

«Цей проект важливий для українського кінематографа через низку аспектів – він створений  міжнародною командою у копродукції з польськими і британськими партнерами, голлівудською режисеркою Агнешкою Голланд. Його тема стосується однієї з найбільших трагедій, яку пережив український народ – Голодомору – геноциду. Головний герой фільму Гарет Джонс – журналіст, який у 1933 році приїхав до Радянського Союзу, щоб викрити та донести до світової спільноти правду про злочини сталінського режиму проти українського народу. У той час його самовіддана робота не знайшла підтримки серед відомих видань, втім, вперше про цю трагедію почули в світі. Минуло майже століття, втім, і досі добре фінансована пропагандистська машина Кремля заперечує цей злочин та, як у 1933 році, викривлює та спотворює  інформацію», – говорить Євген Нищук.

За його словами, для нашої країни надзвичайно важливо на поважних міжнародних форумах говорити і доносити правду про масштаби цієї трагедії. «Треба ще не одне десятиліття для того, щоб відтворити справжню картину трагедії українського народу і використовувати для цього засоби мистецтва – художні та документальні твори, та особливо важливий емоційний засіб – кіно. За час незалежності України було створено декілька фільмів, але фільму такого масштабу ще досі не  було», – підкреслив Міністр культури.

Він також відзначив, що під час представлення фільмів на міжнародних кінофорумах доброю традицією стало знайомство світової кіноспільноти із здобутками українського кінематографа. Цьогоріч на 69-му Берлінському міжнародному кінофестивалі упродовж всіх фестивальних дів працюватиме Український національний стенд під слоганом  #UkraineIsYourDestination, який буде презентований з айдентикою за мотивами творів Марії Примаченко. Діятиме майданчик для окремих презентацій і зустрічей з іноземними партнерами, підготовлено каталог «Українські фільми 2018/2019» та презентаційний ролик українських фільмів, завершених виробництвом у 2018 році за  державної підтримки.

Організаторами українського стенда на європейському кіноринку стали Державне агентство України з питань кіно спільно з Асоціацією кіноіндустрії України за підтримки Української кіноасоціації та Українського культурного фонду. На організацію національного стенда виділено 1 мільйон 160 тисяч гривень, що майже вдвічі більше ніж торік. Окрім того, двох українських кінематографістів – Аліну Горлову та Нікона Романченка – відібрано до участі  у щорічному форумі Berlinale Talents, що є індустріальною платформою Берлінського міжнародного кінофестивалю для 250 молодих перспективних представників галузі.

За словами виконавчого директора Української кіноасоціації Вікторії Ярмощук, український кінематограф демонструє за останні роки значні здобутки, про що свідчать і довіра українського глядача, і касові збори від прокату українських фільмів, і високі відзнаки на міжнародних кінофестивалях.

«Цей значний ріст відбувається завдяки дуже вдалій співпраці держави і вітчизняної кіноіндустрії – ці важливі складові ринку нарешті почули один одного  і почали працювати разом. Представлення фільму «Гарет Джонс» – це наш шанс дуже голосно заявити про себе  і запропонувати світові такі умови  співпраці, які будуть конкурентоздатними та сприятимуть подальшому розвитку нашої кіноіндустрії», – зазначила Вікторія Ярмощук.

На переконання продюсерів фільму «Гарет Джонс», ця стрічка має  великий не тільки фестивальний, а й глядацький потенціал, адже його тема дуже важлива не тільки для України, а й для всього людства, оскільки  співвідноситься з багатьма речами, які відбуваються зараз у світі  і зможуть викликати  сильну емоцію у глядача.

69-й Берлінський міжнародний кінофестиваль пройде з 7 до 17 лютого, фільм «Гарет Джонс» Агнешки Голланд буде представлений у головній конкурсній програмі фестивалю. Проект фільму є переможцем десятого конкурсу кінопроектів Держкіно в категорії «Тематичні ігрові фільми» (до 85-х роковин Голодомору 1932-33 років в Україні). Загальний бюджет стрічки складає 262,2 мільйона, з них 25,9 мільйона – фінансова  підтримка з боку Державного агентства України з питань кіно.

«Гарет Джонс» (MR. JONES) – це реальна історія молодого валлійського журналіста, який у 1933 році поїхав до Радянського Союзу, щоб викрити та донести до світової спільноти правду про злочини сталінського режиму та Голодомор в Україні. Він розповів про це світові, проте політики Заходу не бажали чути незручну їм історію, а поважні медіа не підтримали журналіста в його боротьбі за правду, продовжуючи публікувати альтернативні новини, народжені у Москві.

Головні ролі у фільмі виконали Джеймс Нортон, Ванесса Кірбі та Пітер Сарсгаард, Джозеф Моул, Кеннет Кренем, а з українського боку в фільмі взяли участь Яків Ткаченко («Припутні»), Олег Драч («Незламна», «Молитва за гетьмана Мазепу», «Кіборги»), Володимир Федорук, Анна Шайдюк, Анастасія Чала та Аліна Ковальська.

Зйомки фільму тривали в Україні, Польщі та Шотландії. Зйомки розпочалися в березні 2018 року в Києві, сцени, дія яких відбувається в Москві, були відзняті в Харкові.

Прем'єра фільму в Україні запланована на кінець листопада 2019 року.

Теги: Євген Нищук, УНІА «УКРІНФОРМ»,фільм «Гарет Джонс»,Міністр культури України

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео