ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Як фахівці бюро правової допомоги вирішили спір між власником земельної ділянки та орендарем в досудовому порядку

Як фахівці бюро правової допомоги вирішили спір між власником земельної ділянки та орендарем в досудовому порядку
421047 ПЕРЕГЛЯДІВ


Коли власник земельної ділянки, який одночасно є орендодавцем, помирає, а його спадкоємець приймає спадщину виникає багато непорозумінь між новим власником землі та її орендарем. Більшість підприємств-орендарів вважає, що період між смертю попереднього орендодавця і вступом у спадщину спадкоємця є для них пільговим періодом, за який можна не сплачувати орендну плату.


Одним із таких було звернення пана Євгена, який отримав у спадок земельну ділянку, а разом і з нею права та обов’язки орендодавця за договором оренди укладеним між його покійним батьком та приватним підприємцем ще у 2016 році . Після оформлення спадщини та отримання свідоцтва пан Євген звернувся до орендаря з вимогою сплатити орендну плату за весь строк користування ділянкою після смерті попереднього власника та переглянути умови договору, на що отримав відмову.


За допомогою пан Євген звернувся до відділу «Приморське бюро правової допомоги» Бердянського місцевого центру з надання безоплатної вторинної правової допомоги де йому призначили представника, начальника відділу Приморського бюро – Тетяну Дем’янову.
Після з’ясування всіх обставин справи та вивчення договору оренди землі, працівником відділу було виявлено низку порушень зі сторони орендаря, які давали можливість не тільки стягнути заборгованість, а й розірвати договір.


Тетяна Дем’янова зазначає: «Існувало два варіанти вирішення цього питання. Або орендар добровільно виплатить спадкоємцю орендну плату за весь строк користування ділянкою після смерті попереднього власника, або ж орендодавець зерниться до суду з позовом про розірвання договору оренди землі, стягнення заборгованості з орендної плати та зобов`яже орендаря повернути земельну ділянку.»


Після довгих місяців перемовин та особистих зустрічей Тетяни Дем’янової з орендарем та орендодавцем земельної ділянки все ж вдалося дійти згоди та добровільно вирішити це питання без звернення клієнта до суду. Орендар погодився виплатити заборгованість з орендної плати та переглянути умови договору. Певний час знадобився для вирішення суперечності між сторонами при корегуванні певних умов договору, та все ж вдалося врахувати інтереси як орендодавця так і орендаря при внесенні змін та укладанні відповідної додаткової угоди.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео