ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Фінансова зброя Китаю проти США наносить удар світовій екології

Фінансова зброя Китаю проти США наносить удар світовій екології
26752 ПЕРЕГЛЯДІВ

Китай вкотре ігнорує власну риторику щодо проблеми світової екології, а його політика щодо видобутку біткойнів призведе до кліматичної катастрофи набагато раніше, ніж прогнозовано.

Про це заявив науковий журнал Nature Communications. Згідно з останніми дослідженнями американських та китайських університетів, Китай найближчим часом може перевищити допустиму норму викидів парникових газів внаслідок видобутку біткойну.

У Китаї здійснюється близько 75% світового видобутку криптовалюти завдяки дешевій електроенергії та відносно легкому доступу до виробників спеціального обладнання для майнінгу. Попри те, що в результаті вуглецевий слід вже досяг розміру одного з найбільших міст країни, Китай не збирається зупинятися. Хоча влада планує досягти піку викидів вуглецевого газу лише у 2030 році, без відповідних втручань операції з біткойном можуть підірвати усі зусилля стосовно скорочення викидів та погіршать стан світової екології набагато швидше.

Майнінг, процес видобутку криптовалюти, використовує величезну кількість електроенергії: усього на рік витрачається близько 128,84 терават-годин, що більше, ніж споживання електроенергії в Україні загалом. Стрімке зростання споживання Китаєм дешевої енергії та пов'язані з ним викиди вуглецю в атмосферу вже підривають глобальні зусилля щодо запобігання екологічній катастрофам: так, споживання енергії криптовалютою до 2024 року перевищить загальне енергоспоживання Італії або Саудівської Аравії.

Один з регіонів Китаю, Внутрішня Монголія, планує до кінця квітня повністю заборонити нові проєкти з видобутку біткойнів та закрити криптоферми, що вже існують, щоб скоротити споживання енергії. Хоча Пекін заохочує таку ініціативу, масштаби майнінгу залишаються сталими. Дії Китаю, за словами американського мільярдера та засновника платіжної системи PayPal Пітера Тіля, можна пояснити лише тим, що влада розглядає біткойн як фінансову зброю проти США, яка здатна послабити долар.

Автор: Юлія Заєць

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео