ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Свіжі політрейтинги Дніпра

Свіжі політрейтинги Дніпра
25782 ПЕРЕГЛЯДІВ

Всі знають, що є брехня, велика брехня і є статистика. В умовах передвиборних кампаній місце дико брехливої статистики займає соціологія. Деякі заробітчани, що називають себе соціологами, беруть замовлення та роблять начебто дослідження громадської думки. Тобто заміряють рейтинг партій і політиків. А потім з помпою через пресконференції презентують свої цифри громадськості.

Однак, диявол криється в деталях. А головна деталь соцдосліджень – це анонімність замовника. Тільки замовник має всю інформацію, а що надати для ЗМІ визначає тільки замовник. На цьому етапі й виникають найгрубіші маніпуляції з оприлюдненими рейтингами.

Ось свіжий приклад. Якийсь Центр громадського розвитку «Інтер-акція», про який професійні політаналітики і не чули, проводить пресконференцію в дуже недешевому ІА «Інтерфакс-Україна» та розповідають на всю Україну про свіженькі політичні рейтинги по Дніпру. І відразу ця інформація дублюється по ЗМІ, яким міський бюджет Дніпра оплатив певні суми «за інформування».

Але ж які маніпулятивні заголовки ми бачимо! «Другий тур на мерських виборах у Дніпрі за участю Філатова і Краснова неминучий, - соціологи». І тут вже споживач інформації потрапляє в капкан замовника соцдосліджень, якому важливо нав'язати ще до офіційного висунення кандидатів в мери, що реальних претендентів усього два. І обидва прізвища в заголовку.

Хто був замовником для цього центру «Інтер-акція» — Філатов або Краснов — не так вже й важливо. Головне, що замовний матеріал вже робить свою справу. І не всякий читач дійде до того місця, де соціологи розписують рейтинги інших кандидатів. А там є на що звернути увагу. Наприклад, Олександр Вілкул йде 3-им з рейтингом 10,2%, а четверту позицію відразу за ним займає Сергій Риженко з рейтингом 10,1%.

При цьому слід зазначити, що на відміну від перших трьох кандидатів Риженко офіційно ще не висловлювався про своє бажання балотуватися в мери. І його бордами ще не завішане місто Дніпро, як це вже зробили і Філатов, і Краснов, і Вілкул. До того ж у Сергія Риженка найнижчий антирейтинг з усіх потенційних кандидатів.

А це зайвий раз доводить, що чинний мер Дніпра, як і депутат міськради Краснов, дуже бояться кандидата, який може виграти вибори. Тому і роблять замовну соціологію через столичних «соціологів», які відверто маніпулюють громадською думкою.

Теги: політичні рейтинги,місцеві вибори, Дніпро,Борис Філатов,Загід Краснов,Олександр Вілкул

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео