ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Арутюнян Еміль Карленович : урочисте відкриття Вірменського храму у Дніпрі – ознака нового етапу розвитку православ’я в Україні

Арутюнян Еміль Карленович : урочисте відкриття Вірменського храму у Дніпрі – ознака нового етапу розвитку православ’я в Україні
127750 ПЕРЕГЛЯДІВ

Православна церква в Україні дуже розгалужена і включає чимало напрямів. Дуже активною є Вірменська Православна церква, свідченням чого стало відкриття нового храму у Дніпрі. Щоправда, ця подія не могла відбутися без допомоги небайдужих громадян, перш за все – місцевих меценатів. До них у першу чергу належать Еміль Арутюнян та президент Міжнародного Благодійного фонду «Солідарність» Олександр Петровський.

Арутюнян Еміль Карленович : Відкриття Вірменського храму у Дніпрі


Вірменська церква дуже близька до УПЦ, вона має міцне і давнє коріння. А оскільки її парафіяни досить активно представлені в Україні, створення великого храму давно було необхідним. Нещодавно сталася велика подія – у Дніпрі відкрили вірменську Апостольську церкву Святого Григора Лусаворича. Протягом кількох останніх років він будувався з нуля, що стало можливим завдяки допомозі дніпровським меценатам, які зробили значні фінансові внески у цю справу, а також надавали інформаційну підтримку.
Відкриття храму було урочистим: одночасно відбулася церемонія його освячення, у якій брали участь найбільші чини вірменської Православної церкви. Зокрема, спеціально з цією метою до України приїхав першоієрарх Вірменської апостольської церкви Гарегін II. Сьогодні він очолює Ечміадзінський кафедральний собор у Вірменії. Цей візит додатково підтвердив міцність духовних та культурних зв’язків двох галузей Православної церкви і разом з тим обох наших народів.
Створення храму, що став памятною подією для всієї вірменської громади Дніпра, розпочалося у 2003 році. Тоді почали закладати фундамент майбутньої споруди. Загалом на зведення та підготовку до відкриття церкви знадобилося понад 15 років. Завдяки оперативності та постійній допомозі меценатів і волонтерів відкриття могло відбутися раніше, однак було прийняте рішення дочекатися приїзду самого патріарха Гарегіна II.
Ця подія стала настільки значною, що урочисте відкриття храму відвідали представники різних конфесій, які мирно співіснують в Україні. Присутні були навіть гості з Ватикану. Але найбільше було саме прихожан Вірменської конфесії. Загальна кількість відвідувачів у день освячення склала близько 3000. Представники місцевої влади, зокрема міський голова Дніпра, також були запрошені на відкриття

Арутюнян Еміль Карленович : допомога православ’ю – важливий напрям благочинної діяльності


Під час відкриття храму було наголошено, що його побудова та відкриття були би неможливими без активної участі меценатів Еміля Карленовича Арутюняна та Олександра Петровича Петровського, які протягом багатьох років фінансово сприяють розвитку духовності на рідній Дніпропетровщині. Меценати, які зробили найбільші внески у побудову та відкриття храму, були відзначені почесними нагородами. Їх вручив особисто патріарх Вірменської Апостольської церкви Гарегін ІІ.

Хоча таке визнання і нагороди з рук найбільших осіб православної церкви різних конфесій дуже приємне для Еміля Арутюняна, робить добрі справи він не заради цього.

Допомога у розвитку і популяризації духовності в Україні і у першу чергу – у Дніпрі та області – важливе завдання, яке він тривалий час назад взяв на себе. Діяльність мецената і підприємця на ниві духовності дуже різноманітна. Це у першу чергу фінансові внески у розвиток існуючих храмів, монастирів і церков, крім того, Еміль Арутюнян завжди бере участь у побудові нових споруд, які мають стати важливим місцем для прихожан у майбутньому. Майже щороку на Дніпропетровщині з’являються нові храми або ремонтуються та відновлюються старі споруди. Як обіцяв меценат, надалі ця діяльність не припиниться.


Теги: Арутюнян Еміль Карленович,Еміль Карленович Арутюнян

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео