ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Держекоінспекція не змогла потрапити з перевіркою на Придніпровську ТЕС

Держекоінспекція не змогла потрапити з перевіркою на Придніпровську ТЕС
25817 ПЕРЕГЛЯДІВ

Цьогоріч екоінспекторів не пустили тричі. Придніпровська ТЕС утримує пальму першості за рівнем забруднення довкілля. На початку літа підприємство запустило два енергоблоки, які всупереч своїм зобов'язанням не оснастило фільтрами, і тим самим спричинило підвищення шкідливих викидів. За це на них відкрили кримінальне провадження. Проте у липні вони знову «відмітились». Екомоніторинг зафіксував три випадки неконтрольованих викидів — 6, 7 та 12 липня.

«На сьогодні на Придніпровській ТЕС працює чотири енергетичні блоки, два з яких устатковані електричними сучасними фільтрами. І два енергетичні блоки, номер 7 і 8, які дуже старі», — розповіла Ірина Черниш, голова ГО «Save Dnipro».

За словами жінки, ці фільтри не очищують вже навіть до проєктних показників, які були закладені ще у 50-х роках минулого сторіччя. На державному рівні екологічного моніторингу не існує, розповідає заступник директора КП «Центр екологічного моніторингу» Олексій Ангурець, проте на Дніпропетровщині вже п’ять років діє обласна програма.

«З початку дії програми було встановлене додаткове очисне обладнання по повітрю, зокрема на Придніпровській ТЕС, на Нікопольському феросплавному заводі та на низці інших підприємств», — каже чиновник.

Проте санкції за порушення недостатні. Штрафи від декількох сотень до десятків тисяч гривень для підприємств мізерні та не лякають їх. Тому найдієвішим методом боротьби із забруднювачами довкілля є суспільна ініціатива, переконує Ірина Черниш. Під тиском громадськості таки вдається змусити порушників робити бодай щось.

«Три роки тому під час громадських слухань у процедурі ОВД (оцінка впливу на довкілля) ми домовилися, що будуть побудовані очисні електричні фільтри і, власне, на 10-му енергоблоці він був побудований», — зазначила Ірина.

Тим часом професорка Вікторія Родіонова каже, дрібнодисперсний промисловий пил — один із найнебезпечніших факторів для здоров’я людини. Хронічний бронхіт, алергії, астма та різні види раку — від них найбільше потерпають робітники підприємств-забруднювачів та ті, хто живуть поруч із ними.

«Основна головна вимога до роботодавців — забезпечити гарний захист: на рівні очисних систем, які вловлюють частки дрібнодисперсного пилу; чисте робоче приміщення; суворе слідкування, щоб робітники використовували індивідуальні системи захисту», — зазначає Вікторія Родіонова, професорка кафедри професійних хвороб та клінічної імунології.

Не менш важливим, каже Ірина Черниш, є висаджування дерев, яких що більше у місті, то краще.

Теги: Придніпровська ТЕС,забруднення,екологія,перевірка,екоінспектори

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео