ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Українці можуть залишитися без мийних засобів

Українці можуть залишитися без мийних засобів
230925 ПЕРЕГЛЯДІВ

Зміни до Технічного регламенту пропонують повну заборону на використання фосфатів та інших сполук фосфору у складі мийних засобів. Про це повідомляє Європейська Бізнес Асоціація.

Минулого тижня Кабмін оприлюднив проєкт постанови щодо внесення змін до Технічного регламенту на мийні засоби. Якщо ці зміни будуть прийняті, з полиць українських магазинів зникне все, без чого ми вже не уявляємо життя.

У Європейській Бізнес Асоціації стверджують, що при виробництві засобів для прання та чищення фосфати не використовуються. А та невелика частина фосфонатів, що є сполуками фосфору - необхідна складова мийних засобів.

“Адже саме ці сполуки діють при видаленні плям, відбілюванні, тощо та у кількостях, що використовуються у цих засобах, не становлять ризику для навколишнього середовища", - пояснюють в ЄБА.

Технічний регламент на мийні засоби був прийнятий в Україні у 2008 році і впроваджував гармонізовані з ЄС норми. Внаслідок цього компанії-виробники відмовились від використання фосфору в граничних межах його вмісту. Тепер фосфати та сполуки фосфору у мийних засобах хочуть заборонити зовсім, але представники Європейської Бізнес Асоціації вже звернулися до Міністерства енергетики та захисту довкілля з проханням залишити чинні норми. Інакше, кажуть, мийні засоби суттєво подорожчають або зовсім зникнуть з українських полиць вже з липня 2020 року.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео