ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Нацбанк ввів у обіг оновлені банкноти номіналом 200 гривень

Нацбанк ввів у обіг оновлені банкноти номіналом 200 гривень
146351 ПЕРЕГЛЯДІВ

Розмір нової банкноти не змінився, а ось портрет Лесі Українки, який раніше був із правого боку, переміщено до центру. Про це повідомляє пресслужба Національного банку України на своїй сторінці в соцмережі.

25 лютого, у день народження видатної української поетеси, Нацбанк ввів у обіг оновлену банкноту з її зображенням. Нові купюри поступово замінять гроші старого зразка, які наразі не потрібно обмінювати — ними можна розраховуватися ще необмежений час. Першочергово в обіг увійде майже 5 мільйонів оновлених банкнот, перша партія вже відправлена у підрозділи Нацбанку в регіонах.

Нові 200 гривень зберегли розмір, колір та основні зображення банкноти зразка 2007 року. На лицьовому боці — портрет Лесі Українки, тільки переміщений до центру. На зворотному — зображення будівлі В`їзної вежі Луцького замку. Захист нової банкноти суттєво підсилили, аби мінімізувати можливість підробки.

«Повертаючи банкноту в руках, легко перевірити такий елемент захисту як оптично-змінний елемент SPARK. Він має поступово змінювати колір від пурпурного до золотисто-зеленого.Ще один важливий елемент захисту — «віконна» захисна стрічка. Ця частково введена в товщу паперу полімерна стрічка містить цифрове зображення номіналу банкноти та графічний знак гривні. Якщо змінювати кут нахилу банкноти, спостерігається кінетичний ефект – змінюється напрям руху її фонового зображення», — йдеться у повідомленні.

Нагадаємо, оптимізація банкнотно-монетного ряду гривні триває з 2014 року. Її фінальний етап — уведення в обіг нових обігових монет номіналом 10 гривень, яке відбудеться у середині 2020 року.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео