ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Підприємці обурені новими законопроєктами

Підприємці обурені новими законопроєктами
202882 ПЕРЕГЛЯДІВ

Повна фіскалізація та кешбек не на жарт обурили підприємців. Зміни у податковому законодавстві для ФОПівців малий бізнес зустрів хвилями протестів. Причиною стали ухвалені Верховною Радою закони 1053-1 та 1073.

“Нам кажуть, зробіть додаткове адміністрування, тому що ми не віримо в ті доходи, які ви нам показуєте. Поставте касові апарати та покажіть ще додатково первинну документацію, введіть складський облік. Робіть це так, як роблять вже не на спрощеній системі оподаткування, як роблять великі підприємства”, —каже голова ГО “УКРИ” Наталія Ешонкулова.

Нововведення, каже Наталія, збільшать витрати підприємців, що обов’язково позначиться на ціні товару чи послуги для споживача. А правило “кешбеку”, коли покупець скаржиться у податкову й отримує сплачені кошти назад, а на ФОП накладається штраф, представники малого бізнесу взагалі називають стимуляцією “стукачництва” та зловживань, але вже з боку споживачів.

Економіст Кирило Огданський каже, що бажаного ефекту ці нововведення державі не принесуть.

“Даний законопроєкт не покращить економіку держави. З точки зору сьогоднішньої ситуації в економіці України даний механізм не є ефективним”, пояснює Кирило.  

Тож, якщо Президент таки підпише закони, то з 1 жовтня 2020 нові правила запрацюють для так званих “груп ризику”. Це, на думку законодавця, продавці ювелірних виробів, вживаних товарів, медикаментів, технічних пристроїв, автозапчастин, туристичні агенції, готелі та заклади громадського харчування. Решта ФОПівців приєднаються до них з 1 січня 2021 року.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео