ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Піар за 90 мільйонів гривень

Піар за 90 мільйонів гривень
165423 ПЕРЕГЛЯДІВ

Таку суму за три роки очільники Дніпра витратили на висвітлення своєї діяльності, а фактично, на власне вихваляння. Дніпро побив рекорд із витрачання бюджетних грошей на піар міськради. 90 мільйонів гривень пішли, по суті, на замовні сюжети та статті у ЗМІ.

Є застарілий закон з 90-х років, який має таку довгу назву: про порядок висвітлення діяльності органів державної влади, місцевого самоврядування. І він фактично дає можливість зловживати”,- розповідає Роман Головенко, медіаюрист Інституту масової інформації.

У 2019 році на “висвітлення діяльності” міськрада вже витратила 37 млн грн. Усі вони пішли на так звану “джинсу”, тобто, замовні матеріали в пресі, у яких виключно в позитивному світлі розповідають про діяльність депутатів чи міського голови. Платники податків навіть не дізнаються, які саме матеріали в пресі оплачені з їхньої кишені. 

“Закон не передбачає, щоб ці матеріали були якимось чином позначені чи промаркеровані в плані того, що аудиторія, яка споживає цю інформацію, розуміла те, що ці матеріали оплачені з бюджету, оплачені органом влади”, - пояснює Роман Головенко.

Журналісти телеканалу D1 проаналізували сюжети та статті, замовлені міськрадою. Вони не містять критики, деякі з них мають нейтральний характер, та є й відверто вихвальні. Часто присвячені дрібним подіям, як то встановлення одного ліфту, ремонт однієї покрівлі тощо. Разом вони створюють враження “бурної діяльності” міських урядників. 

“Дуже обережна інформація з акцентом, від кого відвести удар по репутації та рейтингу, а про кого сказати, що поганий”,- додає ведучий програми “Лінія захисту” на телеканалі D1 Антон Деньгуб.

Причина, чому ЗМІ вимушені брати бюджетні кошти та висвітлювати діяльність міськраді під певним кутом, проста - відсутність ринку реклами, відтак, можливості заробити іншим шляхом.  

“Ми - комерційний канал, ми ж не державний канал. Якщо це відповідає ліцензійній політиці, ми можемо це брати. Чому ні? Якщо у нас є час. Якби ми не мали часу, або у нас були б якісь величезні доходи - могли б перебирати харчами”,- каже генеральна директорка 9-го каналу Ольга Владимирова.

Щоб було зрозуміло, наскільки “дорого” обходиться піар міськради платникам податків, зазначимо: реконструкція вулиці Барикадної коштувала сім з половиною млн. грн. Тобто за кошти, витрачені тільки цьогоріч на піар, можна було відремонтувати п`ять таких вулиць. Або поточний ремонт міжквартальних доріг по місту: на 37 млн можна було заасфальтувати 53 шляхи. 

По витрачанню на власний імідж Дніпро тримає всеукраїнську першість. В Одесі, наприклад, на програму висвітлення діяльності міськради, її депутатів та міського голови цьогоріч витратили близько 5 млн. грн. 

Замовником висвітлення у Дніпрі є комунальне підприємство «Організаційно-аналітична служба». За три роки КП уклало договорів на майже 90 млн грн. У міськраді вважають ці витрати цілком доцільними. 

Сьогодні вік відкритого медіапростору, і кожен повинен, якщо він не висвітлює свою діяльність, то її ніхто не бачить. Усі бачать, що відбувається у соцмережах чи якомусь медіа-просторі з боку опонентів та хейтерів і ніхто не бачить, що робить місто по факту”, - виправдовується Володимир Міллер, директор департаменту фінансів Дніпровської міськради. 

З чиновником не згоден медіаюрист Роман Головенко. Він каже, як раз відкритість медіапростору дає можливість будь-якому органу влади  розповідати про себе та свою діяльність на сайті чи офіційних сторінках у соцмережах. І це, на думку експерта, якщо не безкоштовно, то кардинально дешевше тих послуг, які нині замовляє міськрада Дніпра. 

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео