ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Реформа децентралізації в Україні: як впроваджує і що має завдяки їй Дніпропетровщина

Реформа децентралізації в Україні: як впроваджує і що має завдяки їй Дніпропетровщина
192209 ПЕРЕГЛЯДІВ

25 листопада у прямому ефірі соціально-політичного ток-шоу «Лінія захисту» експерти обговорювали проміжні результати всеукраїнської децентралізації. Як вона відбулась і чи відбулась взагалі, остаточно можна буде сказати, коли мине не одне десятиліття. Втім, перші успіхи й напрацювання вже маємо.

Реформа децентралізації розпочалась після Революції Гідності. Саме тоді Україною був обраний європейський вектор розвитку, а за основу - обрано більш ніж 20-річний польський досвід. 10 з них пішли на впорядкування законодавства. Про це розповів перший заступник голови Дніпропетровського обласного Союзу поляків Лєх Кшижановскі

«А результати ми бачимо і до цієї пори, бачимо, як «вони» діють, як кожна з громад або гмін використовує фінанси. Як вони інвестують в себе, в свій розвиток. Проте щось так само продовжує змінюватися, відбуваються якісь корегування, тому ми не можемо казати, що реформа в Польщі конкретно завершилась», - зауважив Кшижановскі.

Якщо брати Україну, то безперечно лідером з впровадження реформи децентралізації можна вважати Дніпропетровщину. Про перші наслідки розповів ексзаступник голови Дніпропетровської  облдержадміністрації Володимир Юрченко.

«Ми дійсно бачимо реальні результати: це побудовані дороги, дитсадки, інфраструктура, це дуже багато грошей у місцевому самоврядуванні, і це надихає розвиватися та будувати нашу державу. Але ж ми також розуміємо, що децентралізація це не тільки гроші, це не тільки повноваження, а це дуже велика відповідальність. Тому при наявності цих трьох складових, це справді успішна реформа», - переконаний Юрченко.

Звісно, не все відбувалося гладко. Наприклад, коли постало питання про об’єднання, в Томаківському районі вже була створена невеличка громада, проте вони продовжили зустрічатися з жителям селищ та пояснювати, що це і для чого. Так, за 5 місяців з 11 селищних рад 7 об’єдналося у Томаківську об’єднану територіальну громаду.

 «Ми отримуємо вже 3 рік поспіль інфраструктурну субвенцію, яку використовуємо на соціально-важливі заходи.  Тепер маємо більше ресурсів, аби не зупинятися на маленьких проєктах, а можемо закривати більш масштабні проєкти, наприклад, повністю зробити освітлення в одному селі», - зауважив голова Томаківської ОТГ Іван Калашник.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео