ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Нотаріуси розширили перелік послуг для громадян

Нотаріуси розширили перелік послуг для громадян
54523 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

Українські нотаріуси отримали повноваження приймати та видавати документи для проставлення апостилю на офіційних документах, що оформляються нотаріусами України, а також на документах, що видаються органами юстиції та судами. Така новація стала доступною 7 березня, коли набрав чинності наказ Міністерства юстиції України від 27 лютого 2020 року № 702/5.

«Ці зміни дозволять ще більш ефективно надавати послуги громадянам за принципом «єдиного циклу та в одному місці», що, в  свою чергу, дозволить їм значно зекономити час. Заради забезпечення якісного контролю за дотриманням нотаріусами законодавства України при вчинення нотаріальних дій з початку року Управлінням нотаріату вже проведено більшепівсотні  перевірок діяльності нотаріусів Києва, Київщини та Черкащини», - зауважив очільник Центрального міжрегіонального управління Міністерства юстиції (м. Київ) Кирило Міненко.

Відтак, офіційні українські документи можуть бути використані на території іншої держави після їх відповідного засвідчення, якщо інше не передбачено міжнародними договорами. Найбільш поширеним способом оформлення документів для їх можливого використання за кордоном є проставлення апостилю, передбаченого Конвенцією, що скасовує вимогу легалізації іноземних офіційних документів (далі - Конвенція), яка була підписана в Гаазі (Королівство Нідерланди) в 1961 році.

Наразі її дія поширюється на 112 держав-учасниць.

Також Кирило Міненко розповів, що проставлення апостиля на офіційних документах, що видаються органами юстиції та судами, а також на документах, що оформляються нотаріусами України, проводиться за допомогою програмних засобів ведення Електронного реєстру апостилів за заявою будь-якої особи, яка подає відповідний документ, шляхом її особистого звернення до територіальних органів Міністерства юстиції України. Заява розглядається протягом двох робочих днів.

Майте на увазі, що оригінали офіційних документів, виданих установами колишніх союзних республік у складі СРСР, також не можуть бути прийняті на території України для проставлення апостиля. Апостиль може бути проставлено на копіях (фотокопіях) або копіях (фотокопіях) з перекладом цих документів, засвідчених у встановленому порядку на території України.

Наразі  в центральній юстиції функціонують 82 державні нотаріальні контори, в яких працює 181 нотаріус.  З графіком їх роботи можете ознайомитись на сайті Центрального управління Міністерства юстиції за посиланням:  https://kyivobljust.gov.ua/terytorialni_viddily_ta_kontory/derg_notary

 

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео