ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

«Допуск іноземців до української землі – виключно через референдум», – уповноважений Президента України із земельних питань Роман Лещенко

 «Допуск іноземців до української землі – виключно через референдум», – уповноважений Президента України із земельних питань Роман Лещенко
13195 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

В області відбувся Форум щодо запровадження ринку землі. В його межах заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький та уповноважений Президента України із земельних питань Роман Лещенко зустрілися з сільгоспвиробниками та фермерами, обговорили основні питання земельної реформи. Крім того, ще два тематичних форуми мають відбутися сьогодні в Харкові й Сєвєродонецьку.

Охочих побувати на заході зелена зала Полтавської обласної державної адміністрації ледве вмістила, що свідчить про велику зацікавленість полтавців цим питанням.

«Запрошені на форум представники органів місцевого самоврядування, керівники державних сільськогосподарських підприємств, фермери, аграрії. Адже треба створити діалог і обговорити всі аспекти земельної реформи, – зазначив голова Полтавської облдержадміністрації Олег Синєгубов. – Полтавщина – лідер, найпотужніший аграрний регіон у країні, має 2,2 мільйони гектарів землі. 1,3 мільйони – це пайові землі, решта перебуває в державній власності. Під час проведення аудиту ми виявили в області певні зловживання в земельних питаннях, тому маємо все врегулювати. Головне, щоб від земельної реформи населення отримало позитивний результат».

Заступник міністра розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства Тарас Висоцький розповів, що Полтава – вже 10 місто, де відбувся форум. Реформатори їздять по всій країні й розповідають про концепт реалізації земельної реформи.

«Маємо зібрати думки полтавців, щоб надалі удосконалити законопроєкт, внести правки, доопрацювати. Всі рішення щодо реформи землі мають бути ефективними, – сказав Тарас Висоцький. – А цілі уряду прості: дати вільно розпоряджатися землею, внести новий імпульс у розвиток економіки і сільськогосподарського бізнесу, дати можливість фермерам далі працювати і розвиватися, щоб зберегти село».

Присутні на форумі аграрії мали до спікерів низку уточнювальних питань. Зокрема, щодо паїв, довготривалого користування землею, ПДВ та вартості землі (зокрема в Полтавській області), відстрочки реформи на 3 роки, можливості викупу чорноземів іноземцями.

«У звернені Президента до народу чітко сказано: «Допуск іноземців до української землі – виключно через всеукраїнський референдум», – пояснив уповноважений Президента України із земельних питань Роман Лещенко. – На первинному етапі земельної реформи ніяких іноземців не буде. Ви ж знаєте, що буде друге читання Закону у Верховній раді. А 4 грудня відбудуться парламентські слухання по земельній реформі, і всі зауваження й пропозиції з регіонів будуть вноситися в законопроєкт. Маємо знайти таку модель, такий компроміс, який влаштує всіх учасників продажу землі».

Спікери повідомили аграріям приблизний план земельної реформи в Україні. Нині триває підготовчий процес. Із січня 2020 року всі дані заноситимуть у кадастр, селяни матимуть можливість отримати всі послуги в електронному вигляді. Також буде створений реєстр сільськогосподарських виробників та фермерських господарств, запустять електронні торги. До 1 серпня 2020 року вся інфраструктура має запрацювати і ще тестуватиметься два місяці, щоб із жовтня 2020 року обіг земель в Україні запрацював на повну.

 Обговорення земельної реформи триватиме приблизно до середини грудня 2019 року, коли закон остаточно буде прийнятий невідомо, адже все залежить від кількості внесених правок у законопроєкт. Присутні на форумі народні депутати України від Полтавщини – Андрій Боблях, Анастасія Ляшенко та Костянтин Касай – фіксували всі проблемні моменти та пропозиції, які висловлювали фермери й аграрії Полтавської області.

 

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео