ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Аспекти безпеки дорожнього руху обговорили на тематичному форумі

Аспекти безпеки дорожнього руху обговорили на тематичному форумі
86518 ПЕРЕГЛЯДІВ

Аеропорт «Полтава» 8 жовтня приймає 150 учасників Регіонального форуму з безпеки дорожнього руху. Представники органів влади з усіх районів області, ОТГ, офіційні делегації з Харкова та Києва прибули до Полтави обмінятися досвідом і підвищити ефективність заходів із безпеки дорожнього руху.

«Місце зустрічі обрали недарма, адже наш аеропорт перспективний, це територія інвестицій. Маємо надію, що скоро тут збиратимуться не лише учасники форумів, а й пасажири національних і міжнародних рейсів, – зазначив заступник голови Полтавської облдержадміністрації Микола Білокінь. – Такий форум вкрай необхідний, адже від безпеки руху залежить наше життя».

Питання, які розглядають на заході, стосуються різних аспектів й усіх учасників дорожнього руху: реалізації загальнонаціональних інфраструктурних об’єктів, дотримання вимог законодавства щодо медичного забезпечення у сфері безпеки дорожнього руху, організації екстреної медичної допомоги, попередження дитячого травматизму на дорогах, аварійності на залізничних переїздах, велоруху як частини транспортної політики, безпеки дорожнього руху при плануванні розвитку ОТГ тощо.

«Ми проаналізували статистику дорожньо-транспортних пригод на Полтавщині за 9 місяців. Найпоширеніша причина аварій – це перевищення швидкості (28% від усієї кількості ДТП), – розповів начальник Управління інфраструктури облдержадміністрації Сергій Марчишинець. – На другому місці – аварії, що сталися з вини пішоходів. Тому перше, чого треба прагнути, – це зменшення швидкості на дорогах до 50 км/год. Це та швидкість, яка дає можливість водію вчасно відреагувати на будь-яку ситуацію».

Цього року з’явилася громадська організація «Українська асоціація аудиторів безпеки доріг», яка оцінює безпеку руху на усіх стадіях будівництва нових автошляхів (планування, побудова, експлуатація), а також на уже існуючих дорогах раз на три роки. Органи місцевого самоврядування можуть замовляти у них аудит місцевих автошляхів.

«Наша організація уже зробила аудит ряду проєктів на Чернігівщині, Одещині, Житомирщині, зокрема, і тих доріг, де у вересні цього року сталися масштабні аварії, – розповів на форумі представник ГО «Українська асоціація аудиторів безпеки доріг» Костянтин Щербаченко. – Насамперед інспектуємо дороги за основними критеріями: функція дороги, об’єкти сервісу, незахищені учасники руху, знаки, розмітка, огорожі. Перше, що ми побачили в проєктах облавтодору і що негативно впливає на безпеку руху, це розміщення транзитних доріг у межах населених пунктів. Тому при змішанні транзитного і місцевого рухів варто вживати заходів безпеки: контролю та обмеження швидкості, побудови підземних і наземних переходів для пішоходів. Яскравий приклад «заспокоєння руху» – закладка в центрі Полтави ще в 1909 році Корпусного саду. Це не просто окраса міста, це стратегічний дорожній об’єкт. І приклад того, як ми пропонуємо стримувати рух у межах населених пунктів».

Для попередження дитячого травматизму на дорогах за три місяці в 12 районах Полтавщини було роздано 14 тисяч світловідбивних флікерів, які дають змогу за 150 метрів у темну пору доби бачити пішохода.

У межах Регіонального форуму також нагородили переможців конкурсу малюнків на тему безпечної поведінки на автошляхах. На конкурс, організований Управлінням інфраструктури Полтавської облдержадміністрації, надійшло понад 150 робіт дітей віком від 6 до 17 років. В аеропорт запросили найкращих, на думку журі https://polinfo.gov.ua/3105-tato-zberezhy-svoie-zhyttia-dlia-mene-poltavski-shkoliari-namaliuvaly-zvernennia-do-uchasnykiv-dorozhnoho-rukhu), художників. Оцінювали школярів представники Департаменту освіти та науки, Департаменту інформаційної діяльності та комунікацій з громадськістю ОДА й Громадської ради при Полтавській обласній державній адміністрації.

Переможцями обласного конкурсу стали:

У першій віковій категорії (6-9 років)

Номінація «Живопис»:

I місце – Єва Карпенко, учениця 3 класу Хорольської гімназії;

II місце – Кіра Плоцька-Яковенко, учениця 3 класу Хорольської гімназії;

III місце – Аліса Горбачова, учениця 4 класу Стасівської ЗОШ I-III ступенів імені М.Башкирецевої.

Номінація «Малюнок»:

I місце – Марія Фелоненко, учениця Великобагачанського будинку творчості дітей та юнацтва Великобагачанської селищної ради;

II місце – Кирило Савченко, учень ЗДО № 77 (я-с) «Джерельце»;

III місце – Максим Росляков, учень 3 класу Білецьківського навчально-виховного комплексу.

У II віковій категорії (10-13 років).

Номінація «Живопис»:

I місце – Роман Колодій, учень 7 класу Комунального закладу «Полтавська загальноосвітня школа I-III ступенів № 30 Полтавської міської ради»;

II місце – Дарія Пилипюк, учениця Полтавської гімназії № 13;

III місце – Валерія Хорольська, учениця 6 класу Великопавлівської спеціалізованої школи I-III ступенів (м. Зіньків).

Номінація «Малюнок»:

I місце – Діана Лемешко, учениця Хорольського районного Центру дитячої та юнацької творчості;

II місце – Антон Єщенко, учень 6 класу Вишняківської ЗОШ I-III ступенів Хорольського району;

III місце – Софія Півторадня, учениця 5 класу ЗОш I-III ступенів № 2.

У III віковій категорії (14-17 років)

Номінація «Живопис»:

I місце – Роман Кісіль, учень КЗ «Полтавський районний Будинок дитячої та юнацький творчості»;

II місце – Максим Величко, учень 9 класу Білецьківського навчально-виховного комплексу Кременчуцького району;

III місце – Діана Захожа, учениця КЗ «Полтавська гімназія «Здоров’я» № 14.

Номінація «Малюнок»:

I місце – Ірина Покотило, учениця Хорольського районного центру дитячої та юнацької творчості;

II місце – Єгор Попов, учень 9 класу Мартинівської ЗОШ I-III ступенів Гадяцької районної ради;

III місце – Альона Трегуб, учениця 10 класу Полтавської ЗОШ I-III ступенів № 9;

III місце – Ілона Марченко, учениця 9 класу Балясненської ЗОШ I-III ступенів Диканського району.

Крім грамот, рюкзаків зі світловідбивними елементами та солодощів, переможці конкурсу побувають на екскурсії в Музеї важкої бомбардувальної авіації.

 

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео