ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Лауреатом премії Вацлава Буріана став «станіславський феномен»

Лауреатом премії Вацлава Буріана став «станіславський феномен»
86456 ПЕРЕГЛЯДІВ

Уже четвертий рік поспіль в Чеському місті Оломоуць відбуваються урочистості з відзначення лауреатів премії Вацлава Буріана. Цього року 28 вересня на церемонії вручення нагородою відзначився український письменник і журналіст Юрій Андрухович за культурний внесок центральноєвропейський діалог.

«Якось я навіть назвав його "вартовий Українець", бажаючи підкреслити важливість ролі, яку він відіграє не лише як видатний художник слова, але і як речник української незалежності. Однак це визначення вже не актуальне, бо Андрухович  виховав – також і в дослівному сенсі цього слова, про що свідчать літературні успіхи його доньки Софії, – ціле покоління наступників: талановитих прозаїків, поетів, публіцистів і редакторів. Тому є митцем і реалізованою особистістю. Може дивитися в минуле з гордістю, а в майбутнє – з надією,»- прокоментував перший лауреат цієї премії Олександр Качоровський.

Щорічна премія Вацлава Буріана (1959—2014) була заснована 2016 року в пам'ять про видатного чеського журналіста, перекладача та поета з Оломоуца.

Премія вручається за двома категоріями. Перша-поезія, друга-культурний внесок в центральноєвропейський діалог. Франківський письменник, активіст Юрій Андрухович, відповідно, отримав премію, як відомий культурний діяч. Нагороду в категорії «Поезія» у цьому році здобув німецький поет Макс Чоллек.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео