ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Прописка в Україні: правила, документи і штрафи

Прописка в Україні: правила, документи і штрафи
143030 ПЕРЕГЛЯДІВ

Як показує статистика , понад 3 млн громадян проживають не за місцем реєстрації це часто відбувається  через що часто виникають проблеми із наданням їм адміністративних послуг.

Прописка громадян регулюється Законом України «Про свободу пересування та вільний вибір місця проживання». Стаття 6 цього закону передбачає обов’язкову реєстрацію за місцем проживання громадян України, іноземців чи осіб без громадянства.

Реєстрацію та зняття з реєстрації місця проживання здійснюють органи місцевого самоврядування та Центри надання адміністративних послуг (ЦНАП).

Для оформлення прописки будуть необхідні такі документи:

·          Паспорт, тимчасове посвідчення громадянина України, посвідка на тимчасове проживання, посвідчення біженця, тощо. Для реєстрації дитини, що не досягла 16-річного віку, необхідно подати свідоцтво про народження.

·         Квитанція про сплату адміністративного збору.

·         Документи, що підтверджують право особи на проживання в даному приміщенні (документи на право власності, договір оренди тощо). Якщо таких документів не має, реєстрація здійснюється за згодою власника житла.

·         Для громадян які підлягають військовому обліку з необхідних документів: Військовий квиток або посвідчення про приписку.

Штрафи. Якщо при знятті з місця реєстрації особа повинна прописатися на іншому місці протягом 30 днів. При невиконанні цієї умови на особу складається адміністративний протокол. За повторне порушення протягом року на особу накладається штраф, розміром від одного до трьох неоподатковуваних мінімумів. Сума штрафу становить(17-51 грн).

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео