ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

В Україні можуть ввести винагороду за інформацію щодо корупційних злочинів

В Україні можуть ввести винагороду за інформацію щодо корупційних злочинів
142456 ПЕРЕГЛЯДІВ

Верховна Рада (ВРУ) проголосувала в першому читанні президентський законопроект, що стосується викривачів корупційних схем. Цим законопроектом буде передбачено винагороду в розмірі десяти відсотків від вилученої суми або завданих державі збитків.

Закон « Про запобігання корупції» доповнений окремою статтею 53-7 «Винагорода викривачу», яка передбачає собою право викривача корупції на винагороду за повідомлення про корупційний злочин. За цей проект  проголосували 283 народних депутата.

У документі прописані три спроби повідомлення про можливе порушення:

·         Звернення до уповноважених органів за місцем роботи викривача;

·         Повідомити про злочин через ЗМІ або громадські організації;

·          через анонімний канал Національного агентства з протидії корупції (НАПКА).

У законопроекті також прописано поняття викривача: це особа, яка переконана у достовірності інформації, що повідомляється нею про можливі факти корупції або пов’язані з нею правопорушень. У разі остаточного прийняття законопроекту (у другому читанні в цілому), викривачі отримуватимуть 10% від грошового розміру корупційного злочину або розміру завданих державі збитків, але не більше ніж 300 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян.

Кошти на винагороду виділять з тих коштів, які надходитимуть до казни у якості відшкодування збитків державі, від сплати санкцій та штрафів тощо.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео