ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

До уваги платників, які здійснюють виплати доходів нерезидентам

До уваги платників, які здійснюють виплати доходів нерезидентам
208818 ПЕРЕГЛЯДІВ

Платниками податків Головного управління ДПС у Черкаській області за підсумками діяльності 2023 року задекларовано виплати доходів нерезидентів з джерелом походження з України в розмірі 406,6 млн грн, з яких було утримано податок з доходів нерезидентів на загальну суму 12,7 млн грн.

Значні виплати здійснюються на користь компаній, що зареєстровані в Великій Британії (19,3 %), Французькій Республіці (15,3 %), Республіці Сінгапур (15,2 %) Королівстві Швеції (11,7 %) та інших країнах – це насамперед виплати у вигляді процентів, дивідендів, роялті тощо. 

На сьогодні налагоджена ефективна комунікація з іноземними країнами, тому повнота, якість та оперативність надання компетентними органами запитуваної інформації помітно зросли, що дозволяє в подальшому оперативно здійснювати відпрацювання ризиків ухилення від оподаткування. 

Одним із інструментів для збору доказів вчинення порушень при здійсненні виплат на користь нерезидентів є обмін податковою інформацію з компетентними органами іноземних країн. 

У 2023 році донараховано податку на прибуток іноземних юридичних осіб у сумі 376 тис. грн, зокрема штрафні санкції 37 тис. грн; водночас протягом першого кварталу 2024 року донараховано 2 899 тис. грн, зокрема штрафні санкції 557 тис. грн.

Головне управління ДПС у Черкаській області звертає увагу платників податків, що добровільне уточнення сплачених сум податку на прибуток з доходів нерезидентів дозволить бізнесу зменшити тягар сплати штрафних санкцій та пені, які нараховуються при проведенні контрольно-перевірочної роботи.

Нагадуємо, що відповідно до підпункту 69.38 статті 69 підрозділу 10 розділу ХХ «Перехідні положення» Податкового кодексу, тимчасово, на період із 1 серпня 2023 року до припинення або скасування воєнного стану на території України, введеного Указом Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 64/2022, затвердженим Законом України «Про затвердження Указу Президента України «Про введення воєнного стану в Україні» від 24 лютого 2022 року № 2102-IX, у разі самостійного виправлення платником податків з дотриманням порядку, вимог та обмежень, визначених статтею 50 цього Кодексу, помилок, що призвели до заниження податкового зобов'язання, такий платник звільняється від нарахування та сплати штрафних санкцій, передбачених пунктом 50.1 статті 50 цього Кодексу, та пені.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео