ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Пішли на співпрацю з окупантами – заочно підозрюються двоє «сільських голів» з Донеччини

Пішли на співпрацю з окупантами – заочно підозрюються двоє «сільських голів» з Донеччини
213347 ПЕРЕГЛЯДІВ
За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури двом громадянам заочно повідомлено про підозру в колабораційній діяльності (ч. 5 ст. 111-1 КК України).
 
За даними слідства, коли російські війська окупували с. Дмитрівку Волноваського району, місцевий підприємець обійняв посаду в самопроголошених органах влади. У червні 2022 року він став «в. о. голови Дмитрівської сільської адміністрації днр», створеної ставлениками кремля. Чоловік взяв на себе керівництво фейковим відомством та розпочав перепис населення. Також підозрюваний приймає заяви й звернення громадян, створюючи тим самим ілюзію ефективної роботи.
 
    
 
Долучилася до формування окупаційної влади й секретарка Бердянської сільради Маріупольського району. У листопаді 2022 року вона очолила місцеву «адміністрацію» та почала розпоряджатися фінансовими ресурсами відповідно до погодженого кураторами бюджету. Жінка створює, реорганізовує й ліквідовує муніципальні установи, притягує до «дисциплінарної відповідальності» та звільняє очільників комунальних підприємств і організацій, якщо ті відмовляються співпрацювати з росіянами.
 
Наразі підозрювані перебувають у розшуку. Досудове розслідування в кримінальних провадженнях здійснюють слідчі ГУ СБУ в Донецькій та Луганській областях. Максимальне покарання – 10 років за ґратами з позбавленням права обіймати певні посади або займатися певною діяльністю на 15 років та конфіскацією майна.
 

 

Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео