ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Євросоюз закручує гайки IT-компаніям – регулювання вийшло на новий рівень

Євросоюз закручує гайки IT-компаніям – регулювання вийшло на новий рівень
430174 ПЕРЕГЛЯДІВ

Євросоюз прийняв два нові закони, які створюють нові обмеження для великих IT-компаній та регулюють їхню діяльність. Ці закони, відомі як DSA (Digital Services Act – "Закон про цифрові послуги") і DMA (Digital Markets Act – "Закон про цифрові ринки"), впровадили низку правил, які обмежують вплив цих технологічних гігантів у різних галузях, таких як ринок онлайн-реклами та обробка особистих даних користувачів.

Ці закони стали результатом тривалого процесу вивчення та розробки регулятивних заходів. Вони охоплюють практично всю діяльність найбільших IT-компаній, які працюють на світовому ринку онлайн-послуг.

Однією з ключових змін є платформа відповідальності за опублікований контент. За DSA, технологічні гіганти тепер зобов'язані запобігати та видаляти контент, пов'язаний із незаконними товарами та послугами, а також суперечити незаконному контенту. Це важливий крок у створенні безпечного онлайн-середовища, а також завдяки більшій прозорості в роботі алгоритмів рекомендацій.

Алгоритми стали предметом гострої дискусії, після чого вони дізналися, який контент бачать користувачі. Відповідно до нового законодавства, європейські користувачі можуть вимкнути алгоритми і платформи мають показувати контент без їх впливу. Ця зміна може суттєво вплинути на рекламний ринок, оскільки обмежує можливість таргетованої реклами.

Закон також обмежує цільову рекламу на основі особистих уподобань, релігії, етнічної приналежності та політичних переконань користувачів. Платформа значно змінює свою політику та процеси, щоб відповідати цим вимогам.

Другий закон, DMA, також має важливі наслідки для IT-компаній. Він вимагає, щоб компанії дозволили користувачам встановлювати сторонні додатки та додатки магазину, а також змінювати налаштування для замовчувань. Ця зміна спрямована на полегшення конкуренції та сприяння більшій відкритості в цій галузі.

Закони DSA і DMA також передбачають великі штрафи за невиконання вимог. Компанії можуть бути покарані штрафами до 6% (DSA) або навіть 10% (DMA) їх річного світового обороту. Якщо порушення продовжуються, регулятори можуть навіть призупинити роботу платформи в ЄС.

Уже зараз багато компаній намагаються приступити до нових вимог. Однак це лише початок і IT-компаніям слід внести багато змін у свою діяльність, щоб відповідати цим правилам.

Нові закони також можуть вплинути на регулювання IT-гігантів в інших країнах, після чого вони створять новий стандарт для інтернет-регулювання. Американський уряд вже зробив позов до суду проти Google, звинувачуючи компанію в монополізації ринку пошуку.

Зараз настає новий період в регулюванні онлайн-платформи, і компанії повинні готуватися до змін, які можуть суттєво включити в свою діяльність та стосунки з користувачами.

 

Теги: Україна,Євросоюз,IT компанії

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео