ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Обіцяла «відкупити» від військової служби та оформити пільгову пенсію – судитимуть мешканку Гірника, яка ошукала громадян на понад 950 тис. грн

Обіцяла «відкупити» від військової служби та оформити пільгову пенсію – судитимуть мешканку Гірника, яка ошукала громадян на понад 950 тис. грн
398677 ПЕРЕГЛЯДІВ
За процесуального керівництва Донецької обласної прокуратури до Селидівського міського суду скеровано обвинувальний акт стосовно громадянки, якій інкримінують шахрайство (ч. ч. 2, 3 ст. 190 КК України).
У листопаді 2019 року провідна інженерка однієї з шахт м. Гірника вигадала шахрайську схему заробітку. Не маючи жодного стосунку до Пенсійного Фонду чи Територіального центру комплектування, вона обіцяла громадянам «вирішити питання» через ці установи. Першого «клієнта» вона запевнила, що «докупить» йому стаж для пільгової пенсії, але для цього їй потрібні документи та гроші. Потерпілий виклав за це понад 98 тис. грн, а натомість так нічого й не отримав.
 
У серпні-вересні 2020 року обвинувачена за тією ж схемою надурила ще двох чоловіків. Цього разу в одного вона попросила 150 тис. грн, а з другого взяла вже 340 тис. грн. Проблеми жінка не усувала, а коли у «клієнтів» виникали питання, вона брехала, що «працює».
 
Через два роки громадянка розширила перелік послуг, вирішивши заробити на війні в Україні. Вона пообіцяла новій знайомій зняти з військового обліку її зятя й попросила до сплати «3-4 тис. доларів США». Номери карток та суми платежів вона скидала турботливій тещі у месенджер «Viber». Загалом «відкуп» від армії коштував значно дорожче: в гривневому еквіваленті – понад 361 тис.
 
Як виявилося, банківські карти належали не авторці «схеми», а стороннім громадянам, зокрема, й раніше потерпілим. Таким чином, за рахунок інших людей обвинувачена повертала кошти попереднім «партнерам», коли ті запідозрювали неладне.
 
Протиправну діяльність жінки припинено, а на будинок «підприємниці» накладено арешт. Максимальне покарання – 5 років ув’язнення.
 
Примітка: відповідно до ст. 62 Конституції України особа вважається невинуватою у вчиненні злочину і не може бути піддана кримінальному покаранню, доки її вину не буде доведено в законному порядку і встановлено обвинувальним вироком суду.
 

 

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео