ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

В Україні стартує освітня ініціатива з впровадження Зеленого курсу EU GreenDeal

В Україні стартує освітня ініціатива з впровадження Зеленого курсу EU GreenDeal
354419 ПЕРЕГЛЯДІВ

Міністерство енергетики у співпраці з Федеральним міністерством освіти та наукових досліджень Німеччини в Україні розпочинає проєкт впровадження Зеленого курсу (EU GreenDeal). Це освітня ініціатива, яка має на меті сприяти вступу України до ЄС, «зеленому» економічному переходу та відновленню, підвищенню ролі споживача у цьому процесі. Проєкт передбачає також залучення польських та українських партнерів, які надаватимуть аналітично-дослідницьку підтримку, а також ділитимуться досвідом особливостей інтеграції до ЄС та підтримуватимуть відповідні процеси у державних органах влади та організаціях громадянського суспільства.

Про це повідомляє пресслужба Міністерства енергетики України.

Під час зустрічі заступник міністра енергетики України Ярослава Демченкова із представниками німецького дослідницького центру Helmholtz Center Berlin та польської неурядової професійної організації Forum Energii сторони обговорили деталі впровадження ініціативи.

За словами заступника очільника Міненерго, Україна зацікавлена у співпраці з міжнародними організаціями та освітніми платформами для вивчення іноземного досвіду та провадження найкращих практик, які дозволять зміцнити стійкість енергосистеми та здійснити її децентралізацію. Ярослав Демченков також акцентував на важливості системи здобуття нових професій та підвищення кваліфікацій, які вимагатиме галузь під час відбудови енергосектору.

«Зелена трансформація та відбудова «розумного» енергосектору - це нові технології, цифровізація процесів та відповідно нові бізнес-моделі. Це також нові робочі місця, навіть нові професії. Відбудова енергосектору потребуватиме кваліфікованих працівників. Тому ми готові співпрацювати з проєктом, як у сфері підвищення кваліфікації в державному управлінні енергетикою, так і компаній сектору, а також закладів вищої освіти для врахування зазначених викликів»,  — сказав він під час зустрічі.

Також сторони обговорили сучасні тенденції на енергетичних ринках Європи, зокрема на ринку електроенергії. Заступник міністра енергетики наголосив на тому, що сьогодні у світі електрифікація економік та ефективне використання енергії з безвуглецевих джерел є ключовими умовами для енергетичного переходу. Він зауважив, що у країни є значний потенціал для розвитку генерації на базі відновлюваних джерел енергії, чистого водню та сталої біомаси, що дає можливість країні стати енергетичним хабом Європи. 

Ярослав Демченков ознайомив учасників зустрічі з баченням майбутнього української енергетики, яке відповідає загальноєвропейським цілям Зеленого курсу. 

У пресслужбі додають, що енергетична стратегія України до 2050 року передбачає амбітні цілі в нарощуванні потужностей відновлюваної та атомної енергетики, а також збільшення використання безвуглецевої електроенергії у секторах кінцевого споживання.

За словами заступника міністра енергетики, Україна прагне здійснити енергетичний перехід та досягти кліматичних цілей. Для цього Міненерго працює над створенням ринкових умов, розвитком та підвищенням попиту на енергетичні технології. Вони залучають приватні інвестиції в енергетику, зокрема в локалізацію виробництва, запчастин, низьковуглецевої сталі, — важливий фактор, аби зелений перехід відбувся якнайшвидше.

Нагадаємо, що раніше заступник міністра енергетики України Микола Колісник наголошував на важливості створити мінімальні запаси нафти та нафтопродуктів, адже це відповідь на виклик, який поставила перед країною війна.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео