ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

?? УКРАЇНА - НАТО В ЗАПИТАННЯХ І ВІДПОВІДЯХ

?? УКРАЇНА - НАТО В ЗАПИТАННЯХ І ВІДПОВІДЯХ
312304 ПЕРЕГЛЯДІВ

 

❓ Як розшифровується НАТО?

 

Українського аналогу розшифрування абревіатури НАТО не існує. Повна назва цієї Організації українською мовою - Організація Північноатлантичного договору (від англійського NATO – North Atlantic Treaty Organization).

 

 ❓Скільки країн в НАТО 2023?

 

Альянс створили у 1949 році 12 країн Європи та Північної Америки. Зараз членами НАТО є 31 держава.

 

❓Які офіційні мови НАТО?

 

Англійська та французька є офіційними мовами НАТО. 

 

❓Яка роль НАТО?

 

Організація Північноатлантичного договору (НАТО) є об'єднанням, яке було створено з метою досягнення цілей Північноатлантичного (інша назва – Вашингтонський) договору, підписаного 4 квітня 1949 року. Згідно з Договором, фундаментальною роллю НАТО є збереження свободи та безпеки країн-членів шляхом використання політичних та військових засобів. НАТО відіграє важливу роль, яка дедалі зростає, у сфері подолання кризових ситуацій та миротворчої діяльності.

 

 ❓ Які умови вступу до НАТО? Які країни мають на це право?

 

НАТО проводить політику відкритих дверей з перспективою щодо розширення Альянсу. Будь-яка європейська країна, що поділяє принципи, закладені у Вашингтонському договорі, та робить внесок у безпеку євроатлантичного регіону, може стати членом Альянсу.

 

Країни, що бажають набути членства в НАТО, мають також досягти відповідних політичних, економічних та військових стандартів, щоб довести свою здатність робити внесок у безпеку Альянсу та користуватися перевагами колективної безпеки.

 

План дій щодо членства в НАТО (ПДЧ) має на меті допомогти країнам-претендентам у процесі їхньої підготовки до вступу в Альянс.

 

 ❓Чи правда, що членство в НАТО зовсім необов'язкове для країни, та що можна залишитися нейтральними?

 

Світовий досвід показує, що нейтралітет сьогодні економічно, політично і безпеково невигідний. Забезпечення нейтралітету вимагає залучення значних фінансових ресурсів. В нейтральних європейських країнах все чіткіше простежується тенденція до перегляду свого статусу.

 

❓Чи зможе країна самотужки забезпечити власну безпеку? 

 

Якщо подивитися на країни Європи, то жодна країна не є самодостатньою в контексті забезпечення власної безпеки й оборони. Починаючи від Німеччини, Британії і закінчуючи Францією, Іспанією.

 

 ❓Чи має НАТО власні збройні сили?

 

НАТО не має власних збройних сил, у розпорядженні Альянсу є збройні сили – країн-членів.

 

Усі країни-члени, що беруть участь у військових операціях Альянсу, роблять свій внесок шляхом надання власних збройних сил та військової техніки, які разом складають об'єднану військову структуру Альянсу. Такі збройні сили та інфраструктура залишаються під національним командуванням, доки не виникне необхідність виконання специфічних завдань НАТО (врегулювання конфлікту чи кризи, участь у миротворчих операціях тощо). Деякі держави-члени НАТО взагалі не мають власних армій, зокрема Люксембург та Ісландія).

 

❓Чи можливо вийти з Альянсу?

 

Будь-яка держава-член має право виходу з Альянсу. За історію організації цим правом скористалися Франція та Греція, які відповідно у 1966р. та у 1974р. вийшли з військової структури НАТО, однак залишилися в межах її політичної структури. У 1980 році повна участь Греції у військовій структурі НАТО була відновлена. Франція також відновила участь у військовій структурі НАТО, про що було оголошено під час ювілейного Саміту НАТО в Страсбурзі в 2009 році, коли Організація відзначала 60-річчя з часу свого заснування.

 

НАТО розвиває розгалуджену систему партнерств, до якої входять Рада євроатлантичного партнерства, особливі партнери Україна, Грузія, країни Середземноморського діалогу (Алжир, Єгипет, Ізраїль, Йорданія, Мавританія, Марокко, Туніс), Стамбульської ініціативи (Бахрейн, Катар, Кувейт та ОАЕ), західноєвропейські нейтральні країни (Австрія, Ірландія, Мальта та ін), а також контактні країни (Австралія, Нова Зеландія, Південна Корея, Японія).

 

❌ Альянс у 2014 році припинив практичну співпрацю з російською федерацією після її агресії проти України.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео