ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Базова підготовка бійців: основні етапи

371551 ПЕРЕГЛЯДІВ
Навчитися військової справи з нуля за 35 днів, освоїти нову для себе професію та захистити рідну країну – це все про базову військовий вишкіл в навчальному центрі.
 
Інструктор майстер-сержант "Хоттабич" каже: перші три дні призвані військовослужбовці мають на адаптацію. Людина, прибуваючи сюди, проходить перш за все психологічне тестування, отримає все забезпечення, розміщується у житловому містечку і далі по програмі навчання займається у таборі близько місяця.
 
Якщо точніше, з 35 днів військовослужбовець вивчає загальний базовий курс. Це і тактична підготовка (навчання орієнтуватися на місцевості, правилам переговорів по радіозв’язку – в основному це базові навички), і вогнева підготовка (вміння працювати як зі старою радянською зброєю, так і з новітніми розробками). Новачки вдосконалюють роботи зі зброєю. Інженерна підготовка входить в курс базової підготовки: військових вчать, як правильно облаштувати свою вогневу точку, позицію, як правильно підготувати свій особистий окоп, як потім бійці можуть між собою з’єднати всі окопи.
 
Звичайно, до курсу входить і тактична медицина і фізична підготовка. Згідно з новою програмою, новобранців вчать, як працювати з ворогом, який забрався в окоп. Слідкують, як зараз працює ворог у ближньому бою. Відповідно був введений новий метод навчання військовослужбовців. Це бій в окопі: штурм окопу, його захист, щоб наші бійці не губилися, коли ворог заходить на їхні позиції. Бійці вчаться, як споряджати автомат, як наповнювати його патронами, як поводитися у контактному бої, які команди треба подавати один одному, щоб чути й розуміти одне одного. Це все військовий може вивчати й за кордоном. Так, досвідом діляться у Великій Британії, Польщі та країнах Балтії. Навчання відбувається паралельно: одна група їде і вчиться там, інша частина залишається тут і теж проходить навчання. Базова підготовка майже однакова, але є своя специфіка. У нас основний упор робиться на інженерну підготовку, протидію важким броньованим засобам. За кордоном – більше акцент на стрілецьку зброю, тактичну медицину, з елементами гуманітарного права.
 
Розпорядок дня стандартний: підйом о 6 годині, сніданок з 7 до 8, і далі з 8:45 шикування і розвід на навчальні місця. О 13 годині у бійців обід, вони мають триразове харчування. Годують добре, як розповідають самі новобранці.
 
З 15 до 17 години у військових час на самопідготовку з інструктором. Тут вони вивчають свою зброю. О 22 годині відбій. Кожного місяця проводиться тестування та визначення морально-психологічного стану військовослужбовців. Проводиться додаткове опитування відносно проблем, які можуть виникати. Для цього щонеділі проходить індивідуальне спілкування.
 
Особливою частиною підготовки є проходження психосмуги: створюються умови, дуже подібні до війни. Під час цього випробування, наприклад, людина має сховатися в окоп, коли на неї їде БМП, проводиться імітація вогневої атаки БМП, після чого боєць має встати й імітувати кидання гранати. Це потрібно для перевірки стресостійкості, необхідної для правильного виконання команди інструктора. Але найголовніше – подивитися на її реакцію після того, як проїхав танк – чи вона в змозі після цього виконувати завдання.
 
Після проходження базового військового вишкілу бійці мають освоїти фах. Вони отримують сертифікат про проходження базової підготовки й направляються у різних частинах згідно з відповідними приписами.
Теги: 115 бригада ЗСУ,Вірю в ЗСУ

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео