ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Навіщо інвестувати в технології чистої енергії?

Навіщо інвестувати в технології чистої енергії?
421672 ПЕРЕГЛЯДІВ

У новому звіті від Міжнародної енергетичної агенції йдеться, що інвестиції  в технології чистої енергії значно випереджають інвестиції у викопне паливо, адже проблеми доступності та безпеки, спричинені глобальною енергетичною кризою, посилюють імпульс до більш стійких варіантів.

Згідно з інформацією у звіті «Світові інвестиції в енергетику» від МЕА у 2023 році в глобальну енергетику буде інвестовано близько 2,8 трлн доларів США. 1,7 трлн доларів виділяють на чисті технології, включаючи відновлювані джерела енергії, електромобілі, атомну енергетику, мережі, сховища, паливо з низьким рівнем викидів, підвищення енергоефективності та теплові насоси, інша частина, а саме трохи більше $1 трильйона, припадає на вугілля, газ і нафту. 

Щорічні інвестиції в чисту енергетику повинні зрости на 24% у період з 2021 по 2023 рік завдяки відновлюваним джерелам енергії та електромобілям, порівняно з 15% зростанням інвестицій у викопне паливо за той самий період. Хоча великий відсоток (90%) цього зростання припадає на країни з розвиненою економікою та Китай, що створює серйозний ризик виникнення нових розмежувальних ліній у світовій енергетиці, якщо перехід на чисту енергетику не прискориться в інших країнах.

За словами виконавчого директора МЕА Фатіха Біроля, чиста енергетика розвивається швидко - швидше, ніж багато хто може собі уявити, що спостерігається в інвестиційних тенденціях, коли чисті технології витісняють викопне паливо. Фатіх Біроль додав, що на кожен долар, інвестований у викопне паливо, близько 1,7 долара зараз йде в чисту енергетику.

"П'ять років тому це співвідношення було один до одного. Яскравим прикладом є інвестиції в сонячну енергетику, які вперше перевищили обсяг інвестицій у видобуток нафти", — сказав директор  МЕА.

У звіті зазначають, що очікується близько 90% інвестицій у виробництво електроенергії за рахунок технологій з низьким рівнем викидів, де лідирує сонячна енергетика. Споживачі також інвестують у більш електрифіковане кінцеве споживання. Світові продажі теплових насосів демонструють двозначне щорічне зростання з 2021 року. Також прогнозують зростання продажей електромобілів майже на третину після того, як вони вже різко зросли у 2022 році.

Раніше інвестиції в чисту енергетику стимулювали різними факторами, включаючи періоди високих темпів економічного зростання та нестабільні ціни на викопне паливо, які викликали занепокоєння щодо енергетичної безпеки, особливо після вторгнення росії в Україну. Окрім того, велику роль відіграло також посилення політичної підтримки через такі важливі заходи, як Закон про зниження інфляції в США, а також інші ініціативи в Європі, Японії та Китаї.

Також очікується зростання витрат на видобуток нафти та газу (на 7% у 2023 році). Нечисленні нафтові компанії, які інвестують більше, ніж до пандемії - це переважно великі національні нафтові компанії на Близькому Сході. Велика кількість виробників викопного палива отримали рекордні прибутки минулого року через зростання цін, але більша частина цього грошового потоку пішла на виплату дивідендів, викуп акцій та погашення боргів.

Однак відновлення інвестицій у викопне паливо означає, що у 2023 році вони зростуть більш ніж удвічі порівняно з рівнем, необхідним у 2030 році за сценарієм МЕА "Чисті нульові викиди до 2050 року". Минулого року світовий попит на вугілля досягнув історичного максимуму, а цьогорічні інвестиції у вугільну галузь майже в шість разів перевищать рівень, передбачений у 2030 році за сценарієм "нульових викидів".

Витрати нафтогазової галузі на альтернативні джерела енергії з низьким рівнем викидів з минулого року не змінився та становить менше 5% її витрат на видобуток.

Теги: чиста енергія,технології чистої енергії,енергетика,Міністерство енергетики,нафтогазові галузі

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео