ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Роз’яснення статті 40 ККУ: доведення вини

Роз’яснення статті 40 ККУ: доведення вини
413218 ПЕРЕГЛЯДІВ

   Конституція України, закони, інші нормативно-правові акти України розроблені відповідно до міжнародних стандартів. Не є виключенням і кодекси, зокрема, Кримінальний кодекс України.

   Міжнародну аналогію статті 40 ККУ можна знайти в Загальній декларації з прав людини (ст. 11) та Конвенції про захист прав людини і основоположних свобод (ст. 6). Дані міжнародні документи визначають, що кожна особа яку звинувачують у вчинені правопорушення має право на справедливий процес розгляду справи і поки її вина не доведена, особа не вважається винною.

Як же довести відповідальність особи за вчинений злочин?
   Особа може бути винна у вчинені кримінального правопорушення відповідно до статті 40 Кримінального кодексу України, якщо до неї застосовувалися фізичний або психологічний примус, але людина мала змогу керувати своїми діями, не перебуваючи у стані крайньої необхідності (якщо така необхідність була, то відповідальність може бути пом’якшена відповідно до пункту 6 ч. першої статті 66 ККУ).

   Також, для доведення вини особи, судом або уповноваженим органом може бути призначена експертиза за для оцінки фізичного та/або психічного стану особи в якому вона перебувала під час вчинення злочину, якщо вину особи буде доведено, то суд призначить покарання відповідно до ступеня тяжкості злочину  який вчинила особа.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео