ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Чергова співпраця з росіянами? Що пропонує Китай Україні, коли просуває свій "мирний план"

Чергова співпраця з росіянами? Що пропонує Китай Україні, коли просуває свій "мирний план"
351990 ПЕРЕГЛЯДІВ

У мережі активно обговорюється тема "мирного плану", який висуває Китай, щоб закінчити війну, яку розв'язала росія. Довгий час не було конкретної інформації що містить цей документ. Але зараз його можна обговорити повноцінно.

Що думають політики?

Володимир Зеленський на пресконференції 24 лютого сказав, що Китай лише показав свої думки з приводу війни. Він також заявив, що вони почали говорити за Україну і це дуже непогано.

"Якісь пункти є, які зрозумілі мені, якісь думки, з якими я не погоджуюсь, весь світ, мені здається, не погоджується. Але тим не менше, це вже щось", додав він.

Після засідання Радбезу ООН 24 лютого Дмитро Кулеба заявив, що як мінімум один пункт Україні не підходить. Він пов'язаний із санкціями.

"Ми переконані, що санкції - важливий інструмент. Але загалом, це цікавий документ", — підкреслив голова МЗС.

Що ще містить китайський "мирний план"?

У цьому документі перераховано 12 пунктів:

1. Повага до суверенітету всіх країн - підтримка суверенітету та цілісності всіх країн незалежно від їхнього розміру та багатства

2. Відмова від менталітету Холодної війни. На думку Пекіна, "безпека однієї країни не повинна досягатися за рахунок інших, безпека регіону не повинна досягатися зміцненням чи розширенням військових блоків", запобігання конфронтації блоків.

3. Припинення вогню між Росією та Україною.

4. Відновлення мирних перемовин

5. Вирішення гуманітарної кризи. Країни мають підтримати ООН у виконанні координаційної ролі в спрямуванні гуманітарної допомоги в зони конфлікту, сторони мають відмовитися від "політизації гуманітарних питань".

6. Захист цивільних і в’язнів війни. Заклик суворо дотримуватись міжнародного гуманітарного права, уникати нападів на цивільних або цивільні об’єкти, захищати жінок, дітей та інших жертв конфлікту, поважати права військовополонених. Китай підтримує обмін полоненими між Україною та Росією.

7. Забезпечення безпеки АЕС. Китай виступає проти збройних нападів на АЕС і підтримує МАГАТЕ у сприянні безпеки мирних атомних об’єктів.

8. Зменшення стратегічних ризиків. Китай виступає проти загрози або використання ядерної зброї, проти розробки чи використання хімічної та біологічної зброї.

9. Забезпечення експорту зерна. Китай виступає за функціонування Чорноморського зернового коридору.

10. Припинення односторонніх санкцій. Китай вимагає припинити "зловживання санкціями", які не є схваленими Радою Безпеки ООН – саме такі санкції діють проти Росії, оскільки Москва завжди може накласти вето на санкції, які намагаються запровадити проти неї.

11. Збереження безпеки промисловості та ланцюжків постачання. Китай закликає "протистояти використанню світової економіки як інструменту чи зброї в політичних цілях", спільно сприяти пом’якшенню економічних наслідків.

12. Сприяння післявоєнному відновленню. Китай готовий долучитися.

Але що з ним не так?

У коментарі для Укрінформу керівник азійської секції New Geopolitics Research Network, китаєзнавець Юрій Пойта сказав, що китайська позиція є надто загальною.

Наприклад, пункт про «запобігання менталітету Холодної війни», який закликає припинити експансію військових блоків взагалі суперечить інтересам України.

Політолог Володимир Воля вважає, що пункт про переговори між Україною та росією означає, що КНР не визнає росію як країну-агресорку. "По суті, китайське керівництво не засуджує грабіжника. Але натомість пропонує, щоб грабіжник домовився з жертвою щодо того, скільки награбованого майна він залишить собі", — наголошує Володимир Воля.

Зі слів Держсекретаря США Ентоні Блінкена, Китай несерйозно ставиться до своїх вимог мирної угоди.

"Якби Китай справді серйозно ставився до найпершого принципу, який він висунув – суверенітету, то він би витратив останній рік, працюючи на підтримку відновлення повного суверенітету України", — підкреслює він.

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео