ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Фейки тижня: президентка Єврокомісії відхилила заявку України на вступ до ЄС. Кримінальна відповідальність за російську мову

Фейки тижня: президентка Єврокомісії відхилила заявку України на вступ до ЄС. Кримінальна відповідальність за російську мову
438447 ПЕРЕГЛЯДІВ

У соціальних мережах та телеграм-каналах з проросійською риторикою поширюють інформацію, нібито президентка Єврокомісії Урсула фон дер Ляєн відхилила заявку України на вступ до ЄС. Мовляв, на саміті Україна-ЄС вона дала чітко зрозуміти, що Україна не справляється з 7 критеріями, наданими ЄС, тому вступ до ЄС призупиняється. Але це неправда.

Урсула фон дер Ляєн «бачить завзятість у виконанні реформ, які задовольняють рекомендації ЄС». Про це вона сказала під час саміту Україна-ЄС. Ба більше, президентка Єврокомісії вважає, що Україна зберігає правильний темп і вона впевнена в діях президента Володимира Зеленського, тому що він знає, що «потрібно його країні». Про зупинення перемовин мови не йшлось.

Пропагандисти намагаються створити образ України, як нікчемної країни, яка не прикладає достатньо зусиль реформам та не зможе бути європейською країною. Але лідери Євросоюзу завітали до столиці з повідомленням, що Україна точно буде членом ЄС.

Українська армія обстріляла будинок в Краматорську

Телеграм-канали з проросійською риторикою та російські ресурси поширюють інформацію, що 1 лютого у будинок в Краматорську влучила українська ракета від системи ППО. Автори додають, що обстріл був організований навмисне, «щоб Зеленському і компанії» було простіше вимагати винищувачів та іншу зброю у Заходу. Але це неправда.

Фахівці проєкту StopFake дослідили цей кейс. За їх словами саме російська ракета типу «Іскандер-К» влучила у житловий будинок в Краматорську, це зафіксувала команда CNN. Через російський обстріл цивільної інфраструктури загинуло чотири людини та 8 поранено.

Схожа ситуація була в Дніпрі, коли російська ракета типу Х-22 влучила в будинок, але пропагандисти стверджували, що нібито українська ракети з системи ППО зруйнувала будинок.

Пропагандисти намагаються таким чином дискредитувати українську армію, перекидаючи з себе відповідальність за жорстокі злочини.

Кримінальна відповідальність за спілкування російською мовою в побуті

Російські ЗМІ ширять інформацію, що нібито в Україні відбуваються «утиски російськомовних». Автори посилаються на заяву міністра закордонних справ росії сергія лаврова. За його словами, в Україні заборонено спілкуватись російською мовою між собою, за це нібито передбачене кримінальне покарання. Але це неправда.

За словами фахівців проєкту StopFake, Україна не карає спілкування російською в будь-якому місці. Існує лише закон «Про забезпечення функціонування української мови як державної», але в ньому взагалі не йдеться про російську мову.

Пропагадистські кампанії намагаються розпалити ворожнечу серед українського суспільства заявами про «утиски російськомовних».

У Брюсселі створили графіті, на якому Зеленський «пожирає» танки

Проросійські телеграм-канали та російські медіа публікують фото, яке нібито зроблене в Брюсселі. У тексті під фото додається, що це робота художників з Польщі, які продовжують свою серію графіті. Попередньо, це нібито графіті «Зеленський пожирає Європу» та «Чорна діра імені Зеленського». Але таких робіт не існує.

Пропагандисти намагаються дискредитувати Володимира Зеленського, зобразити його або у вигляді сарани, яка поїдає гроші Європи, або як в цьому прикладі. Вони просувають наратив, що президент України заробляє на війні проти росії.

Санкції проти Запорізької АЕС

Телеграм-канали з проросійськими поглядами та російські ЗМІ поширюють інформацію, що нібито Володимир Зеленський вводить санкції проти «Росатома» та Запорізької АЕС. Але це фейк.

Указ президента про рішення Ради національної безпеки та оборони України запроваджує санкції саме проти російської корпорації «Росатом» та компаній, що входять до її структури. ЗАЕС це не стосується. Дві підсанкційні російські компанії — АТ «Експлуатуюча організація Запорізької АЕС» та федеральне державне унітарне підприємство «Запорізька АЕС» використовуються задля легалізації роботи Запорізької АЕС на росії, щоб під‘єднати українські електростанції до російської енергетичної системи. Про це повідомляють фахівці проєкту StopFake.

Пропагандистська кампанія просуває меседж, що тимчасово окуповані території нібито належать росії, й Україна це визнає офіційно, запроваджуючи санкції.

Слід очікувати землетрус у Волині та Рівненщині

Українські телеграм-канали поширюють повідомлення, що нібито турецький землетрус рухається до України, тому мешканцям Волині та Рівненщини треба підготуватись. Але це неправда.

Вагомих аргументів, які б підтверджували можливість землетрусу магнітудою у 8-9 балів немає. Ба більше, на території України немає таких глибоких розломів земної кори, як у тієї ж Туреччини.

Такі повідомлення намагаються посіяти паніку серед суспільства, додатково сіяти страх землетрусу, а не тільки російських обстрілів.

Україна витрачає забагато боєприпасів

Телеграм-канали з проросійськими поглядами ширять інформацію, що Україна використовує таку велику кількість снарядів за день, що їх вистачило б маленькій європейській країні на рік у мирний час. Мовляв, для нарощування виробництва потрібні роки і Європа не може собі дозволити зараз «задовольнити апетит» України. Але це фейк.

Пропагандисти намагаються маніпулювати такими повідомленнями. Звичайно в мирний час витрачається значно менше боєприпасів аніж під час війни. Також будь-яка країна не віддасть всі свої боєприпаси Україні з міркувань власної безпеки. Але Східна Європа та Сполучені Штати вже нарощують обсяги виробництва боєприпасів для подальшої допомоги Україні у боротьбі проти росії.

Українські військові та влада покидають Куп‘янськ

Російські ЗМІ поширюють новину, що українська армія та влада нібито евакуйовуються із Куп‘янська. Зокрема, такі фейк-новини потрапили до англомовного сегмента.

Але керівник Куп‘янської військової адміністрації Андрій Канашевич спростував цю інформацію. За його словами, працівники районної військової адміністрації, Національної поліції, прокуратури та СБУ знаходяться на робочих місцях в Куп‘янську та продовжують виконувати свою роботу. Він також додав, що українські військові тримають ситуацію під повним контролем.

Військові на навчаннях в Німеччині просять політичного притулку

У соцмережах поширюють дописи двох українських військових, які перебували на навчаннях у Німеччині. У дописах йдеться, що військові просили політичного притулку «через небажання гинути в безглуздій війні». Російські ЗМІ масово почали поширювати цю новину, з посиланням на статтю у Financial Times. Але у публікації немає жодної згадки про двох українських військових, які просили притулок в Німеччині. Так в ній немає слів про те, що нібито зброя Заходу не допоможе Україні у війні проти росії.

Як з‘ясували фахівці проєкту StopFake, у статті Financial Times розповідається, що на полігоні Еккернферде, що знаходиться у Німеччині, все підготовлено до початку навчання українських військових.

Пропагандистська кампанія намагається посіяти паніку серед українського суспільства та дискредитувати військових, поширюючи наратив, що нібито Україні не перемогти в цій війні.

Зеленський просить у постраждалих турків воєнну техніку

Соціальні мережі поширюють повідомлення, що нібито на тлі землетрусу в Туреччині президент України вирішив звернутись до постраждалих від природної катастрофи, щоб «витягнути ще більше зброї». Автори додають, що замість співчуття Володимир Зеленський проявляє «лицемірство». До повідомлення додається знімок з екрана, в якому нібито президент написав, що «Туреччина зможе подолати трагедію, а постачання зброї не припиниться». Це — фейк.

Як з‘ясували фахівці проєкту StopFake, фото, яким діляться пропагандисти, зроблене за допомогою спеціальних програм для редагування. Щобільше, про несправжність цього фото свідчать орфографічні помилки. Наприклад, замість займенника «мої» використовується «моі».

До речі Володимир Зеленський розпорядився надати Туреччині допомогу в ліквідації наслідків землетрусу.

Пропагандисти таким чином намагаються дискредитувати президента України, представляючи його як не емпатичну та холодну людину, якій потрібна лише зброю та гроші.

США не зможе передати танки «Abrams»

Проросійські телеграм-канали поширюють новину, що США не наважиться передати танки «Abrams» Україні, оскільки складно підтримувати їхню боєздатність.

Автори посилаються на статтю видання “Financial Times”, в якій нібито експерти підтверджують складність підтримки боєздатності танків, а також підкреслюють неможливість української армії лагодити їх. Це — фейк.

Як вияснили спеціалісти проєкту StopFake, в матеріалі не наголошується про відмову США передавати «Abrams». Ба більше, у статті йдеться, що після довгих переговорів між США, Україною та Німеччиною, Сполучені Штати готуються відправити 31 танк типу М1 «Abrams». За словами спеціалістів StopFake, пропагандисти процитували лише опитаних експертів, які побоюються, що Україна дійсно не зможе забезпечити боєздатність танків. Таким чином автори спотворили матеріал Financial Times, щоб поширювати пропагандистські тези для дискредитування української армії, виставляючи їх нібито не спроможними впоратись із західною зброєю.

У Польщі розмістили антиукраїнські білборди

Російські медіа публікують фото рекламного щита із написом, який дослівно перекладається як «Це не наша війна». За словами пропагандистів, таким чином Польща намагається віддалитись від війни в Україні. Це — неправда.

Як з‘ясували фахівці проєктів StopFake та mythdetector.ge, фото, яким діляться пропагандисти, зроблене за допомогою сайту Mediamodifier. Тут можна вставити будь-що на обраний вами білборд.

Пропагандисти намагаються зобразити Польщу не як союзника України, а як ворога.

Теги: фейк,Російські пропагандисти, війна в Україні, Польща, США,фейки ,пропаганда,російська пропаганда, Російська агресія

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео