ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Фейки тижня: ліжка в госпіталях переповнені військовими, протести у Франції проти постачання зброї та сербський рейс «Беград - Київ, росія»

Фейки тижня: ліжка в госпіталях переповнені військовими, протести у Франції проти постачання зброї та сербський рейс «Беград - Київ, росія»
423795 ПЕРЕГЛЯДІВ

Пропагандистські ЗМІ поширюють інформацію, що нібито госпіталізація мирного населення припиняється через відсутність вільних ліжок в госпіталях. Мовляв всі місця переповнені військовими з фронту. Це брехня.

За словами спеціалістів проєкту VoxCheck, Міністерство охорони дійсно рекомендувало обласним військовим адміністраціям переглянути варіант призупинення планових операцій та госпіталізацій. Проте такі дії необхідні були через постійні обстріли енергетичної інфраструктури російськими військами та через загрози повного знеструмлення. Рекомендації стосуються лише періоду до стабілізації енергопостачання.

Але це не означає, що повністю забороняється проводити госпіталізації та можливі операції. Останнє слово залишиться за лікарем, а все залежатиме від стану пацієнта.

Російські пропагандисти намагаються надавити емоційно на українське суспільство заявами про великі втрати української армії, щоб ті схиляли свою владу до переговорів з росією.

Протести у Парижі проти постачання зброї до України

Російські ресурси та пропагандистські телеграм-канали поширюють новину, що нібито мітингувальники закликають президента Емануеля Макрона піти у відставку, а також вимагали владу вийти з НАТО. Але це неправда.

За словами фахівців проєкту StopFake, для підтвердження своїх слів пропагандисти поділились відеоматеріалом, на якому присутній логотип російської державної інформаційної агенції RT. Також у сюжеті можна побачити коментар Флоріана Філіппо, який критикує політику Франції щодо України. Він часто організовує прокремлівські та антиукраїнські мітинги.

Але відеоматеріал ніяк не стосується України. У сюжеті RT можна помітити протестувальників, які несуть плакати з написами про пенсійний вік, а не про військову допомогу для України.

Рейс «Белград - Київ, росія»

Анонімні телеграм-канали діляться фото, на якому зображене табло з сербського аеропорту. Нібито там запровадили рейс до Києва, проте саме місто вказане як російське.

Але як повідомляють фахівці проєкту VoxCheck, автори повідомлень використали спеціальні програми з редагування фото та виділили ознаки, які на це вказують:

  • Номери рейсів. Кожен номер рейсу складається із букв та чисел. Букви вказують на авіакомпанію, яка здійснює перевезення. Номер W64051 насправді належить рейсу Wizz Air з Белграда до Базеля, Німеччина (MLH). Номер JU600 присвоєний рейсу Air Serbia з Белграда до Відня, Австрія.
  • Використання назв держав замість міст. Зазвичай маршрут рейсу складається із назв міст, в яких розташовані аеропорти. Однак на цьому табло вказується напрям «Косово», хоча Косово — це частково визнана держава, а не місто. Теж саме і з росією та Сербією, які є державами, а не містами.
  • Прапори країн замість логотипів авіакомпаній. На всіх рейсах на табло поряд із часом відльоту зображено логотипи авіакомпаній, крім перших двох.

Акція для військових у Києві — третя труна у подарунок

Пропагандистські ресурси поширюють знімок з екрану нібито рекламного оголошення київської ритуальної служби «ПП Прядок». Мовляв, реклама пропонує спеціальну акцію для військових та їхніх сімей, купуючи дві трути — трєтя у подарунок. А також додається, що ритуальні послуги наразі одна щ найуспішніших сфер в Україні. Але це неправда.

Автори фейку закликають стежити за «майбутніми акціями». Тобто рекламу будуть поширювати у соціальних мережах. Але журналісти проєкту StopFake виявили, що сторінки ритуальної служки у Facebook та Instagram ніколи не створювали рекламних кампаній.

Подібної інформації про акції на офіційних сторінках у соцмережах Ритуальної служби «ПП Прядко» не існує. Фото для фейку створене за допомогою редакторів для фото.

Пропагандисти намагаються тиснути емоційно на українське суспільство маніпулюючи темою втрат українських військових.

Повітряну тривогу в Україні вмикаються для того, щоб роздавати повістки чоловікам в укриттях

Телеграм-канали, що контролюються російською розвідкою, повідомляють, що в Україні вмикають повітряну тривогу частіше аніж зазвичай. Мовляв, влада не турбується, чи є загроза обстрілів з території білорусі. Сирену вмикають задля того, щоб чоловіки потрапили в укриття, а після завершення сигналу тривогу роздати їм повістки. Але це неправда. Повітряна тривога вмикається під час загрози запуску ракет росіянами з території білорусі або інших місць.

Теги: Російська агресія ,російська пропаганда,Російські пропагандисти, війна в Україні, 24 лютого 2022 року війна

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео