ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА
ЖУРНАЛІСТІВ

Загиблі польські військові в Україні. Військовий зарізав свою дружину та госпіталізація монахинь з російськими паспортами. Які фейки придумала російська пропаганда за останній тиждень

Загиблі польські військові в Україні. Військовий зарізав свою дружину та госпіталізація монахинь з російськими паспортами. Які фейки придумала російська пропаганда за останній тиждень
297645 ПЕРЕГЛЯДІВ

У різних соцмережах почали поширювати відео, на якому видно, як військові виносять труну ймовірніше всього свого земляка. У дописах під відео стверджується, що це зустріч саме польських військових. Також наголошується, що померлим військовим віддаються почесті, маючи на увазі, що це кадрові військові, а не добровольці. Вважається, ніби військові загинули в Україні.

Але дане відео ніяк не стосується України. Фахівці StopFake зазначили, що воно відзняте 23 грудня 2011 року під час військової церемонії зустрічі загиблих польських військових в Афганістані. Також на офіційному сайті президента Польщі та місцевими медіа повідомлялась новина, що 21 грудня 2011 року п'ятеро солдатів 20-ї Бартошицької механізованої бригади підірвалися на дорозі між Кабулом та Кандагаром Державний секретар Канцелярії Прем'єр-міністра та Урядовий уповноважений представник з безпеки інформаційного простору Республіки Польща Станіслав Жарін теж підтвердив цю інформацію щодо відео. 

 

Російська пропаганда намагається підкреслювати свій наратив, ніби вони воюють з НАТО, а не з Україною. Агонія та невизнання, що російська армія стикнулась власне з українською армією, не дають спокою Російській Федерації.

Український солдат зарізав свою дружину та дітей через дитячий батут в кольорах російського прапору

Подібне повідомлення розлетілось проросійськими телеграм-каналами. У ньому розповідається, що ніби солдат ЗСУ з Тернопільщини вбив свою дружину та двох дітей, коли замітив вдома дитячий батут у формі замку, що був розфарбований в кольорах російського прапору. Анонімні телеграм-канали до цього прикріплюють скриншот з новиною, яка нібито є матеріалом «ТСН» від 7 грудня 2022 року. 

Фахівці VoxCheck заперечують правдивість даного скриншоту та стверджують, що він відредагований в графічному редакторі, а сама новина звичайний фейк.

На скриншоті вказаний час публікації та автор новини, тому не тяжко повернутись до офіційного сайту ТСН. О 10:14 (саме такий час вказаний на знімку з екрану) не публікувалось ніяких новин з подібним заголовком. Проте в цей час вийшов матеріал «Окупанти вдарили по Запорізькій області: багато руйнувань, серед поранених — дитина (фото)»  з таким самим авторством журналістки. Також в матеріалах збігаються теги до публікації (зазначені перед заголовком): «озброєння та армія», «актуальні запити». Що й доводить нам - російський матеріал відредагований.

Російські пропагандисти не вперше намагаються створити вигадані новини, посилаючись на українські ЗМІ для того, щоб дискредитувати українців та владу України.

На Рівненщині госпіталізували монахинь із російськими паспортами  


Даний меседж поширювався в соціальних мережах, включаючи й український сегмент. В ньому розповідається, що після того, як в листопаді Служба Безпеки України завітала до місцевого монастиря, щоб провести обшук, на Рівненщині стали ширитися чутки, що в місцеву лікарню госпіталізувати трьох монахинь з російськими паспортами. В повідомленні йшлось, що серед послушниць монастиря — росіянки.

За словами фактчекерів проєкту Брехунець, представниця монастиря монахиня Саватія запевнила, що серед послушниць немає дівчат з російськими паспортами. В Управлінні Служби безпеки у Рівненській області також не підтверджують інформацію, що серед монахинь були виявлені люди з російськими паспортами.

Тому новина виявляється неправдивою.

Вєрка Сєрдючка проведе концерти в Росії

Соцмережами шириться фото з афішею концертів Вєрки Сердючки у виконанні українського артиста Андрія Данилка. У повідомленні під фото йдеться, що виступи матимуть назву «Для своїх». За інформацією анонсу, концерти мають відбутися 28 і 29 грудня у Хабаровську та Комсомольську-на-Амурі. 

 

“Ви що там зовсім?” - прокоментував Андрій Данилко дане повідомлення. 

 

Також цю інформацію спростували у Хабаровську та Комсомольську-на-Амурі, заявивши, що ніяких концертів не буде.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Теги: Російська агресія ,Російське вторгнення в Україну,російська пропаганда,Російські пропагандисти,пропаганда

© 2016 ВСЕУКРАЇНСЬКА ПРОФСПІЛКА ЖУРНАЛІСТІВ

Мої відео